Zobrazit PC verzi
Právě se nacházíte zde:  »  ivysehrad.cz  »  Chřest v kuchyni  »  Chřest v kuchyni – Webmagazín Rozhledna

Chřest v kuchyni – Webmagazín Rozhledna

 

Falický symbol v kuchyni

26.06.2006   Webmagazín Rozhledna Jindřiška Kodíčková   Knihy

Lahůdková zelenina s léčivými a magicky afrodiziakálními účinky není už jen nedostupnou luxusní lahůdkou, ale může pravidelně obohacovat váš stůl.

Chřest neboli špargl měli v úctě již Egypťané a ztvárnili ho na stěnách pyramid. Oblíbil si ho i Ludvík XIV. A pod pohrůžkou smrti nutil své zahradníky, aby mu ho denně čerstvý dodávali na stůl. Protože chřest je krátkodobá sezónní zelenina, hnáni strachem o život, obalamutili přírodu a vymysleli „ pěstování pod teplou vrstvou“, které se používá dodnes.

Vybělené nebo jemně zelené zdužnatělé výhonky si můžeme s trochou trpělivosti vypěstovat na zahradě sami. Pazochy se vyvíjejí zakryté hrůbky zeminy v dobře vyhnojené půdě. Knížka poradí, jak na to.

Chřest zaujme své nenahraditelné místo i v pomyslné lékárně. Výborně působí na chronické onemocnění srdce. Doporučuje ho kardiakům i Christian Barnard, chirurg, jenž provedl první úspěšnou transplantaci srdce: „Chřest povzbuzuje kardiovaskulární činnost a je to také vynikající močopudný prostředek, který nemocnému srdci odlehčuje.“

Ale nejlépe se s chřestem seznámíme na talíři. Knížka nabízí přes sto sedmdesát úprav této skutečné lahůdky. Tak alespoň jeden recept na ukázku:
Kuře s chřestem a zázvorem
Asi 400g kuřecího masa vykostíme a zbavíme kůže. Nakrájíme na kostičky, smícháme s jedním vejcem, lžičkou škrobu a solí. Připravíme si 100g uvařeného či konzervovaného chřestu, který nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme 3 lžíce sádla, vložíme naložené kuřecí maso a prudce ze všech stran osmahneme. Dochutíme lžící bílého vína, trochou glutasolu, lžičkou zázvorového oleje. Na závěr přidáme polovinu šálku vývaru a nakrájený chřest. Podle potřeby zahustíme a posypeme petrželovou natí. Podáváme s rýží a bílým vínem.

Pokud jsem vás inspirovala a podráždila chuťové pohárky, seznamte se podrobněji s knihou Jarmily Teplíkové, neúnavné propagátorky neobvyklých a netradičních zelenin.

Knihu Jarmily Teplíkové "Chřest v kuchyni" vydalo nakladatelství VYŠEHRAD v roce 2006.



Zpět na knížku "Chřest v kuchyni".

SLEVA
15%
na tituly zakoupené
na webu
SLEVA
20%
při nákupu
v expedičním skladu >>

Staňte se fanouškem

Facebook

Čtení - Literatura s názorem 2/2017

Stáhnout čtení - Literatura s názorem 2/2017

Ediční plán
Podzim / zima 2017

Ediční plán
Podzim / zima 2017

Literatura s názorem / sborník

Literatura s názorem / sborník

Nakladatelství Vyšehrad
na sociálních sítích
Facebook