Zobrazit PC verzi
Právě se nacházíte zde:  »  ivysehrad.cz  »  Kuchařka při onemocnění ledvin  »  Kuchařka při onemocnění ledvin_ eseznam.cz_8.6.2017

Kuchařka při onemocnění ledvin_ eseznam.cz_8.6.2017

Kuchařka při onemocnění ledvin

Kuchařka při onemocnění ledvin

Růžena Milatová, MUDr. Marek Novotný

Zkušená nutriční terapeutka spolu s odborným lékařem Kliniky nefrologie v IKEM napsala dietní kuchařku pro pacienty s onemocněním ledvin i jejich blízké. Nabízí v ní vítanou inspiraci ve sto devíti snadných recepturách na pestrá, chutná a lehce stravitelná jídla.  

V úvodu knihy MUDr. Marek Novotný vysvětluje důležitou funkci ledvin při odstraňování zplodin látkové přeměny z těla a uvádí příčiny onemocnění, jímž trpí v České republice každý desátý člověk. Varovné příznaky nemoci bývají bohužel často přehlíženy, nebo je jim připisován jiný význam a dlouhodobě snížena funkce ledvin se mění v chronickou nedostatečnost, která může vyústit v celkové selhání, vyžadující dialýzu nebo transplantaci. Čtenáři se dostávají užitečné informace a rady, čemu se má ve stravě vyhnout a které potravinové složky naopak posílit. Seznamuje ho s dietním režimem, kdy je nutné lékařem stanovené množství bílkovin a energie přesně dodržovat. Velice užitečné jsou seznamy vybraných potravin s údaji o množství draslíku, fosforu, sodíku, které je třeba mít při onemocnění ledvin pod kontrolou.

Dietu jako součást léčby předepisuje lékař za součinnosti specializované dietní sestry každému pacientovi tak, aby mu co nejlépe vyhovovala jako účinná součást celkové léčby. Tato kuchařka nabízí přes stovku receptů na přípravu jednoduchých a vyvážených jídel určených pro dvě osoby. U každého je kromě ingrediencí a popisu uvedeno množství draslíku, sodíku, fosforu, rovněž tuků, sacharidů a bílkovin. Pro snadnější odměřování potravin poslouží přehledná tabulka převodu gramů na lžíce. Jsou zde oblíbené receptury od polévek, bezmasých i masitých pokrmů včetně omáček, příloh, salátů, pomazánek, nechybí ani moučníky a sladká jídla. Jejich barevné fotografie zároveň dokazují, že i dietní pokrm může být připraven lákavě a chutně.

Vyšehrad 2017, 104 s.

Dana Vondrášková
 

http://www.eseznam.cz/index.php/rubriky/knizni-novinky/3678-kucharka-pri-onemocneni-ledvin



Zpět na knížku "Kuchařka při onemocnění ledvin".

Staňte se fanouškem

Facebook

Ediční plán
Jaro / léto 2019

Ediční plán
Jaro / léto 2019

Literatura s názorem / sborník

Literatura s názorem / sborník

Nakladatelství Vyšehrad
Nakladatelství Vyšehrad
na sociálních sítích
Facebook