Zobrazit PC verzi
Právě se nacházíte zde:  »  ivysehrad.cz  »  Nevíte co s rajčaty?

Nevíte co s rajčaty?

Internet Media Monitoring - NEWTON Media, a.s.
http://www.newtonmedia.cz

 
Nevíte, co s rajčaty?
Blesk hobby | 9.9.2009 | : Vaření | : 58

Uvařte si jednoduché lahůdky! Budou hotové za pár minut, a navíc vám připomenou dovolenou - ať už jste ji strávili u moře nebo doma na zahradě.

Karbanátky po řecku Suroviny (pro 4 osoby): * 500 g mletého hovězího (jehněčího) masa * 1 až 2 rajčata * 50 g rajčatového protlaku * 1 cibule * 80 g balkánského sýra * 50 g černých vypeckovaných oliv * 1/2 lžičky oregana * strouhanka * olej * sůl * pepř * 150 g jogurtu * 2 stroužky česneku * 1 lžíce nasekaných listů máty Postup: Na oleji zpěňte drobně nakrájenou cibuli a vychadlou ji vmíchejte do mletého masa. Přidejte strouhaný sýr, protlak, nasekané olivy a oregano. Směs osolte a opepřete, důkladně zpracujte a navlhčenýma rukama utvořte 4 karbanátky. Pokud je těsto řídké, přidejte trochu strouhanky. Karbanátky osmažte v oleji, přendejte na ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku. Podávejte teplé s tenkými plátky rajčat a dresinkem z jogurtu, prolisovaného česneku a máty. Náš tip: Karbanátky můžete servírovat v nasucho opečené housce i s jinou zeleninou, například okurkou nebo ledovým salátem. Doba přípravy: 40 minut Doba vaření: 20 minut

Masový špíz s rajčaty Suroviny (pro 4 osoby): * 500 g vepřové panenky * 250 g třešňových rajčátek * 2 malé cibule * 1 malá cuketa * 2 až 3 stroužky česneku * hrst bylinek (petrželka, rozmarýn, tymián, bazalka) * 50 g olivového oleje * sůl * pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájejte na kostky a střídavě ji napichujte s plátky cibule, cukety a celými rajčátky na dřevěné špejle nebo kovové jehly. Špízy osolte a opepřete. Z oleje, prolisovaného česneku a nasekaných bylinek připravte marinádu, každý špíz potřete a dejte uležet alespoň na dvě hodiny do chladničky. Pak špízy

vyjměte z marinády, nechte okapat a na pánvi nebo grilu osmahněte dozlatova. Podávejte s chlebem nebo vařenými brambory. Náš tip: Pokud používáte na špízy dřevěné špejle, před přípravou je na chvíli ponořte do vody, aby se na grilu nespálily.

Doba přípravy: 30 minut Doba vaření: 10 minut Těstoviny caprese Suroviny (pro 4 osoby): * 400 g krátkých těstovin * 250 g mozarelly * 500 g tvrdých rajčat * 100 g černých vypeckovaných oliv * hrst čerstvé bazalky * trochu oregana * 2 lžíce panenského olivového oleje * sůl * pepř Postup: Mozarellu a rajčata pokrájejte na kostičky, olivy rozpulte, bazalku jemně nasekejte (část nechte na ozdobu). Těstoviny uvařte podle návodu na obalu na skus a sceďte. Ještě horké je promíchejte s olivovým olejem, přidejte směs mozarelly a rajčat, olivy, nasekanou bazalku, oregano, podle chuti osolte a opepřete. Těstoviny rozdělte na talíře, přizdobte zbylými lístky

čerstvé bazalky a ihned podávejte. Náš tip: Směs caprese bude chutnat i zastudena, místo mozarelly do ní můžete přidat například čerstvý ovčí nebo kozí sýr. Více o vaření se dozvíte Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 10 minut na www.blesk.cz

Kuskusový salát s rajčaty a mortadelou

Suroviny (pro 4 osoby): * 250 g kuskusu * 300 ml vody * 1 lžíce sypkého bujonu * 4 velká tvrdá rajčata * 150 g mortadely * 2 jarní cibulky * 2 stroužky česneku * hrst petrželky nebo pažitky * 2 lžíce citronové šťávy * 3 lžíce olivového oleje * sůl * pepř Postup: Vodu v hrnci přiveďte k varu, přidejte bujon a 1 lžíci oleje. Nádobu odstavte z ohně, nasypte kuskus, promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte 5 minut odstát, dokud se do kuskusu nevsákne všechna voda. Pak ho přesypte do velké mísy a nechte vychladnout. Zatím pokrájejte rajčata na kostičky, mortadelu na nudličky, jarní cibulku, petrželku nebo pažitku jemně nasekejte a vše smíchejte s vychladlým kuskusem.

Z citronové šťávy, oleje, pepře a prolisovaného česneku vyšlehejte zálivku, směs s ní polijte a důkladně promíchejte. Náš tip: Ačkoli pokrm můžete hned dávat na stůl, skvěle chutná i proleželý a dobře vychlazený. Doba přípravy: 20 minut Doba vaření: 10 minut

Čtenářský recept Milí čtenáři a čtenářky, máte v záloze neotřelý recept, rodinnou vychytávku, osvědčený tip na prima dobrotu? Pošlete nám ho! Každý měsíc otiskneme nejzajímavější a jeho autora odměníme dárečkem. Zeleninový nákyp Co budete potřebovat: * 1 menší květák * 1 brokolici * 1 cuketu * 3 rajčata * 3 papriky * 1 menší cibulku * 2 stroužky česneku * 2 vejce * 250 ml smetany * 150 g strouhaného čedaru * sůl * bílý pepř Postup: Květák a brokolici rozeberte na růžičky a uvařte do poloměkka, cuketu oloupejte. Rajčata nařízněte do kříže, ponořte do horké vody a pak zbavte slupky. Ve velké míse smíchejte květák, brokolici a další na kostky pokrájenou zeleninu. Zapékací misku vymažte máslem, nasypte zeleninu a zalijte ji směsí ze smetany, vajec, sýra, česneku, soli a pepře. Pečte ve vyhřáté troubě při 200 stupňů C asi 15 minut přikryté pokličkou, pak ji sundejte a nechte ještě 10 minut dojít, aby se vytvořila kůrčička. Autorce receptu Stanislavě Krejčové z Českých Budějovic posíláme praktickou kuchařku, kterou vydala DONA.

Foto autor| foto: Tamara Martínková, ilustrační foto: profimedia.cz

O autorovi| Připravila: Olga Trešlová, recepty: Karina Havlů - Rajčata na 170 způsobů (Nakladatelství Vyšehrad)
 

SLEVA
15%
na tituly zakoupené
na webu
SLEVA
20%
při nákupu
v expedičním skladu >>

Staňte se fanouškem

Facebook

Čtení - Literatura s názorem 2/2017

Stáhnout čtení - Literatura s názorem 2/2017

Ediční plán
Podzim / zima 2017

Ediční plán
Podzim / zima 2017

Literatura s názorem / sborník

Literatura s názorem / sborník

Nakladatelství Vyšehrad
na sociálních sítích
Facebook