Zobrazit PC verzi
Právě se nacházíte zde:  »  ivysehrad.cz  »  S rajčaty je vždy vyhráno

S rajčaty je vždy vyhráno

Internet Media Monitoring - NEWTON Media, a.s.
http://www.newtonmedia.cz

 
S rajčaty je vždy vyhráno
Naše rodina | 8.9.2009 | : U rodinné plotny | : 24

Když nevíme, co vařit, stačí sáhnout po několika rajčatech. Dá se z nich udělat snad všechno kromě moučníku. Jsou zdrojem vitaminu C, provitaminu A, B1 a PP. Z nerostných látek obsahují vápník, draslík, fosfor a železo. Pomáhají předcházet potížím krevního oběhu a podle posledních vědeckých výzkumů také působí proti rakovině.

KUSKUSOVÝ SALÁT S MORTADELOU A RAJČATY

Spotřeba: * 250 g kuskusu * 300 ml vody * / lžíce sypkého bujónu * 4 velká tvrdá rajčata * 150 g mortadely (nebo jiného měkkého salámu) * 2 jarní cibulky * 2 stroužky česneku * hrst petrželky nebo požitky * 2 lžíce citrónové šťávy * 3 lžíce olivového oleje * sůl * pepř Postup: uvedeme do varu vodu, do které přidáme sypký bujón a 1 lžíci oleje. Hrnec odstavíme z ohně a vsypeme kuskus. Zakryjeme pokličkou a 5 minut necháme stát, dokud se nevsákne všechna voda. Poté jej přendáme do mísy a necháme vychladnout.
Rajčata nakrájíme na kostičky, mortadelu na nudličky, jarní cibulku, petrželku nebo pažitku jemně nasekáme a přidáme do kuskusu. Citrónovou šťávu smícháme s olejem, solí, pepřem a prolisovaným česnekem, zálivkou salát zalijeme a dobře promícháme.
Můžeme podávat ihned.

RAJČATOVÁ HNÍZDA SE ŠPAGETAMI

Spotřeba: * 12 velkých tvrdých rajčat * 150 g špaget * 2 lžíce zakoupeného hotového pesta * 2 lžíce olivového oleje * sůl * pepř Postup: u omytých rajčat odkrojíme vršek a vydlabeme je. Odstraníme semínka a dužninu nakrájíme na kostičky. Vnitřek nepatrně osolíme a opepříme. Špagety uvaříme podle návodu na obalu, scedíme je (trochu vody zachytíme) a vložíme zpět do hrnce, ve kterém se těstoviny vařily. Přimícháme rajčatovou dužninu a pesto, které rozředíme trochou vody ze špaget, prohřejeme, omastíme lžící olivového oleje a podle chuti osolíme i opepříme. Stáhneme z ohně. Rajčata naplníme špagetami a dáme do středně vyhřáté trouby prohřát. Podáváme k různým masovým pokrmům.

PIZZA MARGHERITA

Spotřeba: těsto podle základního předpisu (můžeme použít i mražený korpus) * 400 g rajčat * 300 g mozzarelly * hrst čerstvé bazalky (nebo 2 lžičky sušené) * trochu soli * olej na vymazání formy Postup: vykynuté těsto dáme do olejem vymazané formy a poklademe spařenými, oloupanými, jemně pokrájenými rajčaty a polovičním množstvím na kostičky upraveného sýra, posypeme solí, nasekanou bazalkou, pokapeme olejem a zapečeme. Než pizzu vyjmeme z trouby, posypeme ji zbývajícím sýrem a necháme ještě několik minut péct. Poznámka: Tato pizza získala svůj název díky královně Markétě (Margheritě) Savojské, která ji poprvé ochutnala v Neapoli v roce 1889, a tak jí zachutnala, že na její počest byla pizza také pojmenována.

KARBANÁTKY PO ŘECKU

Spotřeba: * 500 g mletého hovězího (jehněčího) masa,* 1-2 rajčata * 7 malá cibule * 80 g balkánského sýra * 50 g černých vypeckovaných oliv * 1/2 lžičky oregana * strouhanka podle potřeby * 1 lžíce oleje na osmahnutí cibule * olej na smažení * sůl * pepř Jogurtovo-mátová zálivka: * 750 g bílého jogurtu * 2 stroužky česneku * 1 lžíce nasekaných listů máty peprné Postup: na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a vychladlou ji vmícháme do mletého masa. Přidáme nastrouhaný balkánský sýr, jemně nasekané olivy a oregano. Směs osolíme, opepříme, důkladně prohněteme a mokrýma rukama vytvoříme 4 karbanátky. Je-li třeba, přidáme strouhanku, ale hovězí maso musí být dobře pojivé. Karbanátky smažíme dozlatova v dostatečném množství oleje po každé straně. Hotové klademe na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku. Podáváme je teplé, na povrch rozložíme tenké plátky rajčat a pokapeme jogurtem s nasekanou mátou a prolisovaným česnekem. Vhodnou přílohou je zeleninový salát a čerstvé pečivo.

(Z nové knihy Kariny Havlů Rajčata na 170 způsobů, Vyšehrad 2009)

Foto popis|
 

SLEVA
15%
na tituly zakoupené
na webu
SLEVA
20%
při nákupu
v expedičním skladu >>

Staňte se fanouškem

Facebook

Čtení - Literatura s názorem 2/2017

Stáhnout čtení - Literatura s názorem 2/2017

Ediční plán
Podzim / zima 2017

Ediční plán
Podzim / zima 2017

Literatura s názorem / sborník

Literatura s názorem / sborník

Nakladatelství Vyšehrad
na sociálních sítích
Facebook