Literatura s názorem

Oni a já - CD


Jerome Klapka Jerome

Zdařilý Jeromův román popisující trampoty spjaté s nákupem venkovské nemovitosti a její rekonstrukcí. Čte Martin Dejdar. Ve spolupráci s Audiostory

Méně známý a neprávem opomíjený román z pera klasika anglické humoristické literatury Jerome Klapky Jeromea. Dvacet let po slavných Třech mužích ve člunu autor, už coby otec tří dětí, svým nezaměnitelným stylem popisuje trampoty spjaté s nákupem venkovské nemovitosti a její rekonstrukcí. Rámcový děj je prošpikován zábavnými historkami o známých, příbuzných a dětech, o strastech s uvykáním venkovskému žití v kontrastu s životem ve městě a o spoustě dalších patálií. Na pozadí lehce plynoucího vyprávění se mimochodem dozvídáme i mnohé o fungování společnosti v edvardovské Anglii. To vše se nese v laskavém duchu Jeromovy oduševnělé prózy, s řadou postřehů citátového charakteru. Román Oni a já se do rukou českému čtenáři dostává v novém překladu po dlouhých šestaosmdesáti letech a je stejně svěží a brilantní jako v době svého vzniku.

Číst více
299,00 Kč Doporučená cena
V prodeji
Podobné

Detailní informace

Žánr román
Datum vydání 16.04.2018
Formát 140x125 mm
Hmotnost 0,054 kg
Jazyk čeština
Číslo dílu 1
EAN 8594015312880
Věk od 15
Edice Audioknihy
Typ CD audio
Délka 5 hodin 14 minut

Autor knihy

Jerome Klapka Jerome Jerome Klapka Jerome

Jerome Klapka Jerome


Anglický spisovatel Jerome Klapka Jerome bezesporu patří k autorům, kteří se počítají mezi stálice anglického humoru. Narodil se 2. května 1859 ve Walsallu v Anglii jako čtvrté dítě Marguerite Jonesové a Jeromea Clappa (který se později přejmenoval na Jerome Clapp Jerome a podobně byl zapsán i jeho syn). Prostřední jméno Klapka dostal na počest rodinného přítele maďarského původu generála Klapky. Jeho otec špatně investoval do místního těžebního průmyslu, čímž rodina upadla do chudoby a výběrčí dluhů si u nich podávali dveře. Tyto zkušenosti vylíčil v životopisu Můj život a doba. Ve třinácti letech ztrácí otce, v patnácti matku, odchází ze střední školy a začíná se živit sám. Čtyři roky pracoval jako dělník u železniční společnosti. Pak vystřídal různá zaměstnání, byl učitelem, baličem, hercem. Kočovnou hereckou společnost po třech letech opouští a začíná psát drobné eseje a krátké humoristické příběhy, ovšem bez většího ohlasu. Skutečný literární úspěch se dostavil, až když začal časopis Home Chimes vydávat na pokračování vyprávění o zážitcích tří vodáků při plavbě po řece Temži. Seriál vyšel knižně pod názvem Tři muži ve člunu (o psu nemluvě). Po deseti letech vydává volné pokračování Tři muži na toulkách, k němuž ho inspiroval krátký pobyt v Německu. Později jeho tvorba začíná ztrácet lehký, bezstarostný tón a zásadní obrat nastává po vypuknutí První světové války. Kvůli věku ho jako dobrovolníka do armády nepřijali, a tak začal jezdit jako řidič ambulance u francouzského Červeného kříže. Po válce už žádný humoristický román nenapsal. V červnu 1927 utrpěl cestou z Devonu do Londýna těžký úraz s krvácením do mozku, jemuž po čtrnácti dnech podlehl. Jerome Klapka Jerome vydal celkem 13 románů, 12 sbírek, autobiografii, 15 antologií obsahujících jeho povídky, 9 samostatně vydaných povídek a 9 divadelních her.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.