Literatura s názorem

1177 př. Kr. Zhroucení civilizace a invaze mořských národů


Eric H. Cline

Zhroucení první globalizované společnosti světových dějin

Kniha amerického archeologa a historika je pátráním po tom, co způsobilo oslabení a v některých případech i zánik vyspělých civilizací a měst ve východním Středomoří, jakými byly Egypt, Chetitská říše nebo třeba kosmopolitní obchodní přístav Ugarit na konci 13. století př. Kr. – v období, které můžeme s jistou rezervou označit jako „první mezinárodní věk“ v dějinách lidstva. Hledá odpovědi na otázku, jak vlastně v těchto oblastech došlo k nástupu „doby železné“ a jaký to mělo význam pro formování kořenů dnešní „západní“ kultury. Tyto změny jsou tradičně spojovány s příchodem tzv. mořských národů. S paralelami k dnešní situaci nejen ve Středomoří se spolu s autorem můžeme ptát, zda tyto změny lze z větší části přičíst jednomu faktoru, události a datu, nebo spíše sérii katastrof a dominovému efektu, posílenému vzájemným propojením tehdejších politických útvarů.

Číst více
349,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné
Podobné

Detailní informace

Počet stran 304
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 21.01.2019
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,502 kg
Jazyk čeština
EAN 9788074298059
Věk od 15
Edice Historica
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Eric H. Cline Eric H. Cline

Eric H. Cline


Eric H. Cline je americký archeolog a historik starověku. Hlavními obory jeho zájmu jsou biblická archeologie, vojenské dějiny středomořského světa od starověku do dneška a dějiny mezinárodních vztahů v pozdní době bronzové. Od 80. let se podílel na řadě archeologických výzkumů v Izraeli, Egyptě, Jordánsku, Řecku, na Krétě a na Kypru i ve Spojených státech.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.