Literatura s názorem

O trojí cestě


Bonaventura

Duchovní cesta v podání velkého učitele církve

Rozsahem nevelký text náleží k vrcholným dílům sv. Bonaventury z Bagnioreggia. Podobně jako další spisy podobného charakteru předkládá tato „suma“ mystické teologie jakýsi itinerář duchovní cesty. Text je členěn do tří kapitol, kde první pojednává o „meditaci“, druhá o „modlitbě“ a třetí o „kontemplaci“. Odráží se zde tradice dionysiovské mystiky se svými třemi etapami duchovní cesty: cestou očišťování, osvěcování a završení. Text nebyl určen k prostému čtení, nýbrž měl se skrze rozjímání, zapamatování a provádění v něm obsažených pokynů stát součástí duchovního života. Nejoriginálnější částí spisu je rozvinutá teologie kříže, začleněná do celku kontemplativního výstupu k duše k Bohu, která zapůsobila mimo jiné na Luthera. Toto vlivné dílo našlo odezvu i v českém prostředí, kde vznikl jeho staročeský překlad či spíše parafráze. Studie Tomáše Nejeschleby vhodně zasahuje celý text do dobového kontextu i do souvislostí s Bonaventurovým myšlením a dílem.

Číst více
169,00 Kč Doporučená cena
V prodeji
Podobné

Detailní informace

Žánr teologie
Počet stran 128
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 07.10.2019
Formát 80x140 mm
Hmotnost 0,072 kg
Jazyk čeština
Původní název De triplici via
Původní jazyk latina
Překladatel Jindřich Veselý
EAN 9788074290145
Věk od 15
Edice Krystal
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Autor knihy

Bonaventura Bonaventura

Bonaventura


Bonaventura z Bagnoregia, vlastním jménem Giovanni di Fidanza (1221–1274), nazývaný též doctor seraphicus, patří mezi nejvýznamnější filosofy a teology scholastického období. Byl sedmým generálním představeným františkánského řádu, jejž vedl po dobu sedmnácti let. Roku 1482 byl prohlášen za svatého.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.