Literatura s názorem

Ochranné obklíčení


Heinrich Böll

Román klasika německé prózy, česky vychází poprvé

Böllův pozoruhodný, svého času nedoceněný román Ochranné obklíčení vznikal na pozadí temných událostí podzimu roku 1977, kdy Německo čelilo další vlně teroristických útoků Frakce Rudé armády. Böll v něm reflektuje tehdejší bezpečnostní opatření, společenskou i mediální hysterii, zároveň i to, jak se daná situace promítla do života běžných lidí. Jeho text ovšem není dobovým dokumentem ani klíčovým románem, ale volným literárním zpracováním, hyperbolou, která se dotýká oblasti dystopické literatury. Propojení člověka a stroje, stírání hranice mezi živým organismem a automatem, mapování lidského chování, pohybu, gest, dokonce i myšlenek, ohrožení privátní sféry, ztráta vazby s primárními vjemy a smyslovostí vlivem digitálních médií a virtuální reality, to jsou jen některé jevy, které Böll ve svém románu pojmenoval v počátečních fázích a předjímal další vývoj, další „bujení, které nelze zastavit“. Jeho dílo se v dnešních souvislostech jeví až překvapivě aktuální. Do češtiny je přeloženo vůbec poprvé.

Číst více
399,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 272
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 18.09.2023
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,382 kg
Jazyk čeština
Původní název Fürsorgliche Belagerung
Původní jazyk němčina
Překladatel Jana Zoubková
EAN 9788076018457
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

iliteratura.cz - Přijatelná cena za bezpečí?

„Román německého nobelisty se dočkal prvního českého překladu téměř půlstoletí po svém vzniku, v některých ohledech je ale možná ještě aktuálnější než tehdy."

lidovky.cz - Zapáchající německá čistota.

„Chceme se cítit bezpečně, nebo chceme být zabednění – někdy doslova? Román Ochranné obklíčení německého nositele Nobelovy ceny Heinricha Bölla ukazuje, že ochrana je i vězením. Vznikl před více než 40 lety v kontextu teroristických útoků v NSR a byl prý nepovedený. Dnes je ale velmi aktuální."

klubknihomolu.cz - Heinrich Böll: Ochranné obklíčení

„Román, napsán před více než padesáti lety, v mnohém předjímá problémy dnešní doby. Manipulující média, virtuální realita bořící schopnost vnímat skutečnost, stírání hranic mezi živou bytostí a automatem, omezování lidských svobod… To jsou některé z vícero jevů, jež literárně ve své knize Ochranné obklíčení zpracoval Heinrich Böll."

Autor knihy

Heinrich Böll Heinrich Böll

Heinrich Böll


Heinrich Böll (1917–1985) vyrůstal v rodině, v níž se přirozeně mísila katolická víra s anarchismem. Publikovat začal ve druhé polovině 40. let a od počátku 50. let až do své smrti byl výrazným a kritickým hlasem literární a společenské scény. Stal se jedním z nejčtenějších a nejpřekládanějších německých autorů (v roce 1972 získal Nobelovu cenu). Ve svých dílech upozorňoval na problémy, které se poválečná západoněmecká společnost snažila vytěsnit. Poukazoval na někdejší vzorné náckovství či kolaborantství, po válce pečlivě zametené pod luxusní koberec hospodářského zázraku. Svou válečnou zkušenost převedl do raných próz Vlak dojel přesně (1949) a Kdes byl, Adame? (1950), navázal díly, která reflektují poválečný vývoj Německa: A neřekl jediné slovo (1953), Sebraná mlčení Dr. Murka (1958), Biliár o půl desáté (1959), Klaunovy názory (1963) či Konec jedné služební jízdy (1966). Oblouk mezi válkou a současností autor uzavírá monumentálním románem Skupinový snímek s dámou (1971). V sedmdesátých letech se odklonil od reflexe minulosti a zaměřil se na břitkou kritiku médií, přetechnizované společnosti i omezování lidských svobod. Do tohoto období spadá mj. skandální próza Ztracená čest Kateřiny Blumové (1974) a román Ochranné obklíčení (1979).

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.