Literatura s názorem

Ulička přízraků


William Lindsay Gresham

Mysteriózní román, podle kterého byl natočen hvězdně obsazený velkofilm

Stanton Carlisle je začínající kouzelník v kočovném cirkuse, který nabízí magické předpovědi budoucnosti, nejsilnějšího muže na světě, „elektrickou dívku“, a taky nejnižší formu zábavy, takzvaného divocha, což bývá muž na dně, závislý alkoholik. Bystrý, ambiciózní a skrupulemi nezatížený Stan se postupně vypracovává, a úspěch na sebe nenechá dlouho čekat.

Od věštkyně Zeeny se naučí číst publikum jako otevřenou knihu, ale pak cirkus opustí a společně s půvabnou Molly založí nejprve vlastní show a později i spiritistickou církev, kde Molly působí jako médium. Kombinace psychologie a „nadpřirozena“ dopomáhá Stanovi k čím dál větší proslulosti i výdělkům, to mu ale nestačí – nenasytná touha po slávě a po penězích ho žene až na samou hranici zákona…

Román Ulička přízraků je vzrušujícím příběhem o vzestupu a pádu, klamu i sebeklamu a snech, z nichž se mohou vyklubat noční můry. Během let si získal status kultovního díla a řadí se ke klasice americké noirové literatury. V češtině vychází poprvé.

Číst více
429,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 360
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 17.01.2022
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,498 kg
Jazyk čeština
Původní název Nightmare Alley
Původní jazyk angličtina
Překladatel Martin Světlík
EAN 9788076015777
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

kult.cz - Klasické přízraky nezestárly

„Koncem ledna vstoupilo do kin kriminální retro Ulička přízraků. Fanoušky klasické americké literatury však zřejmě nejvíc ze všeho potěšilo, že zároveň s filmem díky nakladatelství Vyšehrad konečně vyšla i jeho předloha."

Autor knihy

William Lindsay Gresham William Lindsay Gresham

William Lindsay Gresham


William Lindsay Gresham byl americký prozaik a autor literatury faktu, který proslul především mezi čtenáři žánru noir. Jeho nejznámějším dílem je Ulička přízraků (Nightmare Alley, 1946), podle níž byl v roce 1947 natočen film s Tyronem Powerem v hlavní roli. V roce 2021 vznikla nová hvězdně obsazená adaptace – do hlavních rolí byli obsazeni například Bradley Cooper, Cate Blanchett, Rooney Mara, Willem Dafoe nebo Ron Perlman.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.