Literatura s názorem

Srdce napůl


Jan Marek, Petr Andreas

Práce jako poslání i srdeční záležitost. Rozhovor se světově uznávaným dětským kardiologem.

Knižní rozhovor s dětským kardiologem prof. Janem Markem nese příznačný název „Srdce napůl“. Jan Marek totiž strávil polovinu svého profesního života v Česku (resp. Československu) a polovinu ve Velké Británii, polovinu prožil v totalitě a druhou polovinu žije v demokracii.

Vystudoval 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, postgraduální výuku absolvoval částečně v Houstonu a Torontu. Dvacet let pracoval v Dětském kardiocentru Fakultní nemocnice v Motole, kde vedl pracoviště Echokardiografie a prenatální kardiologie. Podílel se na vzniku a rozvoji prenatálního screeningu vrozených srdečních vad v Československu a České republice, a moderní diagnostické metody v kardiologii pak pomáhal zavádět v řadě zemí světa. V roce 2005 nastoupil do oddělení neinvazivní diagnostiky a prenatální kardiologie v Great Ormond Street Hospital v Londýně, kde působí jako vedoucí konzultant.

Jan Marek je profesorem na University College London a na Karlově univerzitě v Praze. Působí též v pražském soukromém zdravotnickém zařízení Canadian Medical, kde se věnuje klinické dětské a prenatální kardiologii a je konzultantem pro pacienty s vrozenými srdečními vadami od prenatálního období do dospělosti. Rozhovor s profesorem Markem vedl novinář Petr Andreas, který má na kontě četné rozhovory s lékaři, vědci a umělci.

Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Pozvánka na charitativní křest knižního rozhovoru Srdce napůl

Pozvánka na charitativní křest knižního rozhovoru Srdce napůl
Akce

Srdečně Vás zveme na charitativní křest knižního rozhovoru Petra Andrease s dětským kardiologem prof. Janem Markem Srdce napůl, který se uskuteční ve středu 22. března 2023 v 17.30 hodin v Café Šternberk, NG v Praze – Šternberský palác, Hradčanské náměstí 57/15, Praha 1. Večerem provede Bára Nesvadbová a kmotry budou Anežka Gombošová-Kopecká a prof. Vladimír Komárek.

Číst více

Detailní informace

Počet stran 352
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 20.03.2023
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,548 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076017672
Věk od 18
Edice Rozhovory
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

idnes.cz - Mladý lékař zbitý na Národní byl pro média atraktivní, vzpomíná Marek

...„Více než jen klasický rozhovor s lékařským odborníkem nabízí nová kniha Srdce napůl. Světově uznávaný dětský kardiolog Jan Marek v ní totiž vedle neobvyklé kariéry popisuje i svoje mládí a rodinné vazby, čímž jen tak mimochodem vykresluje dějiny naší země ve 20. století."...

Autor knihy

Jan Marek Jan Marek

Jan Marek


Prof. MUDr. Jan Marek, Ph.D., FESC (1957) je dětský kardiolog, pracuje v prestižní dětské nemocnici Great Ormond Street Hospital for Children (GOSH) v Londýně. Narozen v Praze, dětství prožil v Karlových Varech, kde začala též jeho úspěšná sportovní kariéra. Po zakončení studia na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy v roce 1984 působil v Dětském kardiocentru pražské Fakultní nemocnice v Motole, v letech 1993–2005 jako vedoucí Echokardiografické laboratoře a Centra prenatální kardiologie. Od roku 2005 pracuje v londýnské GOSH, kde vybudoval oddělení prenatální kardiologie a diagnostické oddělení neinvazivní kardiologie, od roku 2015 externě též v soukromém pražském zdravotnickém zařízení Canadian Medical. V Československu (České republice) se Jan Marek podílel mimo jiné na zavedení celonárodního prenatálního ultrazvukového screeningu vrozených srdečních vad. V roce 2012 byl jmenován profesorem na Karlově univerzitě a v roce 2016 na University College v Londýně (UCL). Jako jeden z předních světových expertů se podílí na vývoji, aplikaci a výuce zobrazovacích metod v kardiologii, vyškolil stovky kardiologů a gynekologů z celého světa. Účastní se též zahraničních misí a přispívá k charitativním akcím v ČR a Velké Británii. Je nositelem Stříbrné medaile Jana Masaryka za přínos k rozvoji česko-britských vztahů a byl navržen na cenu Ministra zahraničních věcí ČR „Gratias Agit“ za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí.

Zobrazit profil autora
Petr Andreas Petr Andreas

Petr Andreas


Mgr. Petr Andreas, Ph.D. (* 1985), je novinář, editor a literární historik. Narodil se v Pelhřimově, vyrůstal v Černovicích u Tábora a Českých Budějovicích, žije v Praze. Vystudoval estetiku a literární vědu na Filosofické fakultě UK. Rok strávil na univerzitě v belgické Lovani, kde potkal svou budoucí manželku, a půl roku v anglickém Sheffieldu, kde se z něj stal anglofil. Pracuje na 2. lékařské fakultě UK jako webeditor, působil a vyučoval na FF UK, píše kulturní a politickou publicistiku. Ve volném čase se věnuje rodině – manželce a dvěma dětem, čte, cestuje a chodí po horách, přednáškách a výstavách.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.