Literatura s názorem

Raci v hlavě


Rudolf Král

Podmanivý román o hledání vlastních kořenů v labyrintu 20. století

Miku nepoznal své rodiče. Žije v Díře, dětském domově kdesi v pohraničí. Jednoho dne sfoukne na dortu osmnáct svíček a vyrazí do světa tam venku. Svoje místo na slunci marně hledá v samotě opuštěné prádelny i v nebezpečném mafiánském gangu. Souběžně s jeho příběhem se odvíjí zdánlivě nesouvisející syrové i snové putování haličského mlynáře Nestora s tajemnou dívkou z kavkazských stepí. Z údolí a lesů Zakarpatské Ukrajiny v době první světové války s nimi procházíme skoro celým bouřlivým dvacátým stoletím. Román Raci v hlavě obsahuje prvky iniciačního příběhu, magického realismu i gangsterky, z nichž splétá karnevalový rej lidských osudů ústící do překvapivé pointy.

Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 448
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 17.10.2022
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,597 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Sabina Chalupová
EAN 9788076017115
Věk od 18
Edice Tvář
Typ Kniha
Vazba vázaná s potahem z jiného materiálu

Recenze

novinky.cz - Drogy. 1. světová válka. Cirkus i děcák. Raci v hlavě, velkolepá pouť 20. stoletím

„Miku z dětského domova kdesi na severu Čech, 90. léta. Taryk, malá holčička, která se se svým ochráncem Nestorem setká v roce 1914. Dva rozlišné osudy, jež spojí neklidné 20. století. To je pozoruhodný románový debut Rudolfa Krále Raci v hlavě."

Deník N - Bolavé dětství v nových českých románech

...„V edici Tvář po Poupátkách Hany Lehečkové vyšly další dva silné domácí tituly s tématem traumatického dětství – útlá novela Únikové cesty Barbory Haplové a pozoruhodná románová jízda Raci v hlavě Rudolfa Krále."...

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.