Literatura s názorem

Český bůh

Hovory o historii, víře a ateismu

Zdeněk Jančařík, Stanislav Balík, Jaroslav Šebek

Kde se bere český "něcismus"? O naší historii, víře a nevíře

Rozhovor, který vedl Zdeněk Jančařík s historikem Jaroslavem Šebkem a Stanislavem Balíkem, je pohledem na české dějiny od samotných počátků až do současnosti. Zasvěcený a živý trojrozhovor se zaměřuje na ústřední otázku: jak je to s vírou a nevírou Čechů, často považovaných za jeden z nejateističtějších národů Evropy? K nejdůležitějším tématům patří příchod křesťanství a přetrvávání pohanství, husitské reformní hnutí a ničivé husitské války, baroko, osvícenství a národní obrození, První republika, křesťané za komunistického režimu, reformní 60. léta i skrytá církev. Nechybí klíčové postavy pro vztah Čechů k víře a náboženství: Palacký, Masaryk, Jirásek, kardinálové Beran a Tomášek. K zajímavosti knihy přispívají i vložené rozhovory s jezuitou Miroslavem Heroldem, publicistou a spisovatelem Jiřím Peňásem a filosofkou Terezou Matějčkovou.

Číst více
399,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Křest knihy Český bůh

Křest knihy Český bůh
Akce

Přijďte společně s námi a autory Zdeňkem Jančaříkem, Stanislavem Balíkem a Jaroslavem Šebkem pokřtít knihu Český Bůh. Sejdeme se ve čtvrtek 30. listopadu od 19:30 na Dominikánské 8 v Praze.

Číst více

Detailní informace

Počet stran 312
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 29.05.2023
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,518 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076018235
Věk od 18
Edice Rozhovory
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

lidovky.cz - O Bohu v zemi údajných ateistů. Stručná a zkratkovitá kniha Český bůh nikomu nic nevnucuje

...„Opravdu se po vzniku Československa někdy křtilo ve jménu republiky nebo Masaryka? Stává se u nás z dříve spíše lidové katolické církve církev elit? Kniha Český bůh: Hovory o historii, víře a ateismu hledá odpovědi nejen na tyto otázky."...

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.