Literatura s názorem

Rukopisy z Nag Hammádí 2


Zuzana Vítková

Text nazvaný Melchisedek vypráví o zjevení, které anděl předal stejnojmennému starozákonnímu veleknězi, a navazuje tak na bohatou židovskou a křesťanskou tradici spekulací o této postavě, v hebrejské bibli zmíněné pouze marginálně. Traktát je také pozoruhodný svým odsuzováním doketismu, tj. nauky, že Kristus žil ve světě, trpěl a zemřel pouze zdánlivě. Svědectví pravdy sepsal křesťanský gnostik enkratického zaměření (enkratismus je zdrženlivý přistup ke světu i k tělu zavrhující veškeré plození i požitky). Autor kritizuje nauku obecné církve (především křest vodou, touhu po mučednictví a pojetí zmrtvýchvstání těla) i učení jiných gnostiků, přičemž podává svébytný výklad Kristova života i cesty pravého věřícího. Nórea je krátký spis hymnického charakteru, který vypráví o tom, jak byla mytická pramáti gnostiků Nórea zachráněna a jak jí byla přislíbena plnost božského světa. Text, odvolávající se na tradici gnostických příběhů o této Adamově dceři (např. Podstata archontů), mohl být recitován během udílení některé gnostické svátosti. Pozoruhodný básnické dílo Hrom: Dokonalá Mysl obsahuje promluvu bezejmenné ženské božské bytosti, která se představuje formou sebezjevení a často o sobě mluví v paradoxech. Přestože traktát nelze zařadit k žádné konkrétní gnostické nauce, je to spis ryze gnostický a obsahuje mnoho narážek na gnostické mýty. Pochopení naší veliké moci ve stručnosti líčí dějiny světa od stvoření až po eschatologický zánik, záchranu věřících a očištění trestaných duší. Traktát obsahuje stoické motivy i pozoruhodné interpretace některých biblických pasáží (např. výklad působení Noemova). Závěr spisu ukazuje vliv židovské apokalyptiky. Úvod k celému svazku, který přibližuje dochované texty z jazykového hlediska a zabývá se též autorstvím, datací a způsobem jejich zachování, napsal Wolf B. Oerter.

Číst více
248,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 208
Datum vydání 10.10.2009
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,2 kg
Jazyk čeština
Původní jazyk koptština
EAN 9788074290176
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Zuzana Vítková Zuzana Vítková

Zuzana Vítková


Zuzana Vítková, Th.D. (* 1977) je koptoložka, působí v Centru biblických studií UK a AV ČR. Jako překladatelka a editorka se podílela na většině svazků řady Rukopisy z Nag Hammádí.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.