Literatura s názorem

Tam tam


Tommy Orange

Městský indián patří městu

Románový debut talentovaného indiánského autora přibližuje život potomků původních obyvatel v současné Americe. Proplétající se příběhy směřují k tradiční indiánské slavnosti powwow, která se má poprvé odehrát na obřím betonovém stadionu v kalifornském Oaklandu. Právě sem se sjíždějí hlavní postavy knihy, z nichž většina má poměrně pohnutý osud. Powwow, dnes taneční událost ve světle neonů, je jakýmsi symbolem postavení indiánů. Tommy Orange mistrně líčí vnitřní konflikt mezi tradiční indiánskou identitou a životem v dnešním velkoměstě s jeho neduhy, jako jsou nezaměstnanost, nevyřešené vztahy či závislost na alkoholu, drogách, počítačích. Kniha psaná moderním jazykem rozbíjí idealizovanou představu poklidného života v indiánských rezervacích – představuje výrazné individuality, městské indiány 21. století, rozkročené mezi snahou udržovat tradice a moderním životním stylem.

Číst více
349,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Uvedení knihy TAM TAM

Uvedení knihy TAM TAM
Akce

Srdečně vás zveme na prezentaci knihy indiánského autora Tommyho Orangea TAM TAM, která proběhne v pondělí 25. října 2021 v 19 hodin v Božské lahvici na Praze 1. Moderovat akci bude redaktorka Alena Snelling a svoji účast přislíbily překladatelka Alžběta Ambrožová, kanadistka Klára Kolínská, etnografka Tereza Melicharová a amerikanistka Františka Schormová.

Číst více

Detailní informace

Počet stran 272
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 09.08.2021
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,414 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Sabina Chalupová
Původní název There There
Původní jazyk angličtina
Překladatel Alžběta Ambrožová
EAN 9788076014886
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

aktualne.cz - Naše půda je všude a nikde

„Ve Spojených státech více než 70 procent indiánů žije ve městech, ne v rezervacích. V oblasti sanfranciského zálivu, kam děj svého románu umístil Tommy Orange, se jich nachází přes 140 tisíc."

Autor knihy

Tommy Orange Tommy Orange

Tommy Orange


Tommy Orange (* 1982 v Oaklandu) je spisovatel indiánského původu, o němž se hovoří jako o novém americkém klasikovi. Jeho románový debut Tam tam (v orig. There there) získal celou řadu ocenění (mj. American Book Award či nominaci na Pulitzerovu cenu v r. 2019). Jeho styl psaní ocení zejména mladí čtenáři; Orangeovi hrdinové jsou zcela postmoderní, při psaní využívá rapu, hovorového stylu a zapojuje i nejnovější technologie.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.