Literatura s názorem

O svobodném rozhodování


Lorenzo Valla

Významné pojednání o vztahu svobody a osudové nutnosti

Italský humanista Lorenzo Valla (1407–1457) se proslavil snad nejvíce svým demaskováním Konstantinovy donace, dokumentu, podle nějž římský císař Konstantin Veliký svěřil vládu nad západořímskou říši do rukou katolické církve. Ve spise O svobodném rozhodování se věnuje otázce, která trápila nejednoho myslitele, totiž vztahu svobody a předurčení, již mj. pojednal „poslední Říman“ Boëthius ve své Útěše z filosofie.

Kniha vychází s původní předmluvou předního německého znalce renesančního myšlení P. R. Bluma a doslovem T. Nejeschleby.

Lorenzo Valla (asi 1405–1457), italský renesanční filolog a filosof, ve více ohledech průkopnická osobnost. Mezi jeho významné počiny patří kritická revize latinského novozákonního textu (Collationes in Novum Testamentum), na niž navázal Erasmus Rotterdamský. Nepřátele v církevních kruzích si získal nejen svým vyvrácením Konstantinovy donace, ale i svým spisem O rozkoši. V něm se pokusil ukázat přednost epikurejské morálky nad stoickou, jež byla tradičně vnímána jako kompatibilnější s křesťanstvím. Jako filolog se zasloužil o prosazení vytříbeného (ciceronského) stylu.

Číst více
199,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Žánr filosofie
Počet stran 112
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 13.12.2021
Formát 88x140 mm
Hmotnost 0,073 kg
Jazyk čeština
Překladatel David Sanetrník
EAN 9788076015425
Věk od 18
Edice Krystal
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Autor knihy

Lorenzo Valla Lorenzo Valla

Lorenzo Valla


Lorenzo Valla (asi 1405–1457), italský renesanční filolog a filosof, ve více ohledech průkopnická osobnost. Mezi jeho významné počiny patří kritická revize latinského novozákonního textu (Collationes in Novum Testamentum), na niž navázal Erasmus Rotterdamský. Nepřátele v církevních kruzích si získal nejen svým vyvrácením Konstantinovy donace, ale i svým spisem O rozkoši. V něm se pokusil ukázat přednost epikurejské morálky nad stoickou, jež byla tradičně vnímána jako kompatibilnější s křesťanstvím. Jako filolog se zasloužil o prosazení vytříbeného (ciceronského) stylu.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.