Literatura s názorem

Mikuláš Kusánský


Pavel Floss

Druhé vydání po 25 letech je doprovázeno obsáhlou studií Pavla Flosse. Renesanční přírodovědec, matematik, politolog, náboženský myslitel a filosof, kardinál Mikuláš Kusánský, patřk předním postavám evropských dějin. „Vědoucí nevědění“, jednota protikladů, nekonečný svět jako kontrakce Boha, dialektické předvedení kosmu – to jsou jen některé z myšlenek tohoto učence, obdivovatele Mistra Eckharta a Dionýsia Areopagrita. Po mnoha letech má nyní český čtenář znovu možnost nahlédnout do pozoruhodného myšlenkového světa tohoto „otce“ nového pojetí universa, jenž přímo či nepřímo hluboce ovlivnil celou řadu svých následovníků – mj. Bruna, Leibnize, Komenského či německé romantiky.

Číst více
124,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Žánr filosofie
Počet stran 264
Datum vydání 31.10.2001
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,4 kg
Jazyk čeština
EAN 9788070214725
Věk od 15
Edice Reflexe
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Pavel Floss Pavel Floss

Pavel Floss


Prof. PhDr. Pavel Floss (* 1940) se věnuje především dějinám filosofie (středověk, renesance, raný novověk), vztahu filosofie a umění (zvláště výtvarného) v evropských dějinách, filosofické etice a filosofii 2. pol. 20. století (zejména vztahu postmoderny k evropské metafyzické tradici a filosofické antropologii). Badatelsky pracoval zejména na díle Mikuláše Kusánského a J. A. Komenského. Z jeho publikací jmenujme alespoň Mikuláš Kusánský: O vrcholu zření (2003), či Architekti křesťanského středověkého vědění (2004).

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.