Literatura s názorem

Marky, bony, digitálky

Veksláci v socialistickém Československu

Adam Havlík

i Připravujeme

Fenomén veksláctví z nečekaných úhlů

Obraz veksláka patří neodmyslitelně k pozdnímu období socialistického Československa. Stal se námětem řady knih a filmů. Kniha historika Adama Havlíka fenomén veksláctví, černého trhu a vztahu mezi oficiální a šedou ekonomikou sleduje v širokých souvislostech a ukazuje tak dosud málo známou tvář období pozdního „reálného socialismu“. Kniha se věnuje například fungování a nabídce legendárního Tuzexu, kriminálním aktivitám a životnímu stylu spojenému s „veksláctvím“, ale i jeho vnímání většinovou společností, a také kontinuitě mezi předlistopadovou a polistopadovou dobou, kterou je právě na tématu prorůstání šedé ekonomiky a organizovaného zločinu možné dobře vysledovat. Kniha je bohatě ilustrovaná, její vizuální podoba je dílem grafika Matúše Buranovského.
Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné
Podobné

Detailní informace

Počet stran 336
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 19.09.2022
Formát 160x230 mm
Jazyk čeština
Ilustrátor Matúš Buranovský
EAN 9788076016941
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba brožovaná šitá s chlopněmi

Autor knihy

Adam Havlík Adam Havlík

Adam Havlík


Adam Havlík (* 1985) je historik, vystudoval obor historie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zaměřuje se na kulturní a sociální dějiny Československa po roce 1945. Mezi témata jeho výzkumu patří černý trh v socialistickém Československu, dějiny složek Státní bezpečnosti či dějiny populární kultury. Je pracovníkem Ústavu pro studium totalitních režimů. Je autorem studií a kapitol v českých i zahraničních odborných monografiích, např. v pracích Eastern European Popular Music in a Transnational Context: Beyond the Borders (2019) či Kultura svépomocí. Ekonomické a politické rozměry v českém subkulturním prostředí pozdního státního socialismu a postsocialismu (2017).

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.