Literatura s názorem

Marky, bony, digitálky

Veksláci v socialistickém Československu

Adam Havlík

Fenomén veksláctví z nečekaných úhlů

Obraz veksláka patří neodmyslitelně k pozdnímu období socialistického Československa. Stal se námětem řady knih a filmů. Kniha historika Adama Havlíka fenomén veksláctví, černého trhu a vztahu mezi oficiální a šedou ekonomikou sleduje v širokých souvislostech a ukazuje tak dosud málo známou tvář období pozdního „reálného socialismu“. Kniha se věnuje například fungování a nabídce legendárního Tuzexu, kriminálním aktivitám a životnímu stylu spojenému s „veksláctvím“, ale i jeho vnímání většinovou společností, a také kontinuitě mezi předlistopadovou a polistopadovou dobou, kterou je právě na tématu prorůstání šedé ekonomiky a organizovaného zločinu možné dobře vysledovat. Kniha je bohatě ilustrovaná, její vizuální podoba je dílem grafika Matúše Buranovského.

Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Fotografie ze křtu knihy Marky, bony, digitálky

Fotografie ze křtu knihy Marky, bony, digitálky
Akce

V kavárně knihkupectví Academia jsme 8. 11. představili knižní novinku Adama Havlíka Marky, bony, digitálky vydanou ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů. Místo konání bylo více než příhodné, na Václavském náměstí a v přilehlých pasážích prováděli své transakce hlavní hrdinové knihy… V zajímavé diskusi došlo na mnohé stránky každodenního života před rokem 1989 i krátce po něm.

Číst více

Prezentace novinky Marky, bony, digitálky

Prezentace novinky Marky, bony, digitálky
Akce

Zveme vás na prezentaci knihy historika Adama Havlíka Marky, bony, digitálky. Veksláci a fenomén veksláctví v socialistickém Československu. Akce se bude konat v úterý 8. listopadu od 17.30 v Literární kavárně Academia.

Číst více

Detailní informace

Počet stran 336
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 19.09.2022
Formát 160x230 mm
Hmotnost 0,552 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Matúš Buranovský
EAN 9788076016941
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba brožovaná šitá s chlopněmi

Recenze

novinky.cz - O vekslácích a veksláctví.

...„Kniha zachycuje formy stínové ekonomiky v předchozích dějinných etapách, definuje ústřední funkci sítě prodejen Tuzex a systém „bonů“ a popisuje na veksl navázané ilegální činnosti jako pašování, pouliční kriminalitu, podpultový prodej, padělání měny nebo prostituci."...

aktualne.cz - Jak to bylo s veksláky.

...„Tématem veksláctví v socialistickém Československu se zabývá nová kniha historika Adama Havlíka nazvaná Marky, bony, digitálky. V širokých souvislostech sleduje vztahy mezi oficiální a takzvanou šedou ekonomikou."...

Reflex - Wollen Sie geld wechseln?

„Když historik Adam Havlík dopisoval svoji disertaci, možná netušil, jak kvalitní encyklopedie černého trhu v socialistickém Československu z ní posléze vznikne."

A2larm.cz - Marky, bony, digitálky

„Historik Adam Havlík v knize Marky, bony, digitálky zkoumá dosud málo probádané téma stínové ekonomiky za socialismu a vysvětluje, proč tehdejší bezpečností složky nad nelegální směnou valut často přimhouřily oko."

Autor knihy

Adam Havlík Adam Havlík

Adam Havlík


Adam Havlík (* 1985) je historik, vystudoval obor historie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Zaměřuje se na kulturní a sociální dějiny Československa po roce 1945. Mezi témata jeho výzkumu patří černý trh v socialistickém Československu, dějiny složek Státní bezpečnosti či dějiny populární kultury. Je pracovníkem Ústavu pro studium totalitních režimů. Je autorem studií a kapitol v českých i zahraničních odborných monografiích, např. v pracích Eastern European Popular Music in a Transnational Context: Beyond the Borders (2019) či Kultura svépomocí. Ekonomické a politické rozměry v českém subkulturním prostředí pozdního státního socialismu a postsocialismu (2017).

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.