Literatura s názorem

Zůstat na zemi


Jan Sokol, Petr Vaďura

Druhý svazek edice Rozhovory nad biblí přináší přepisy rozhlasových rozhovorů Petra Vaďury s Janem Sokolem, které vznikaly v rozmezí let 2002–2007. Obsahuje dva druhy textů: první je cyklus 12 rozhovorů nad nejzávažnějšími tématy Starého zákona. Pořady měly nabídnout jakousi průvodcovskou službu těm posluchačům, kteří sice příliš mnoho zkušeností s četbou bible nemají, ale přesto by se o těch nejznámějších kapitolách Knihy knih něco rádi dozvěděli. Jan Sokol nabízí takové výkladové přístupy, které nutně nevyžadují po posluchačích víru, přesto však k víře vedou a víru biblických hrdinů přibližují. Tento cyklus zahájil pořad o stvoření, který odvysílal Český rozhlas Plzeň 13. 12. 2002. Další díly (Kain a Ábel, potopa, babylonská věž, Abrahám, Jákob, Josef, exodus z Egypta, Zákon, knihy Jozue a Soudců, království a král, proroci a poexilní židovstvo) vznikaly pro TWR a vysílaly se v letech 2006 a 2007 v rámci Křesťanské vlny Českého rozhlasu Plzeň. Druhou část knihy tvoří přepisy rozhlasových pořadů Ranní slovo, vysílaných od listopadu 2003 do prosince 2007 na vlnách Českého rozhlasu 3 – Vltava. Jsou to rozhovory nad biblickými texty liturgického kalendáře. Díky tomuto klíči se zde objevují jak ty nejznámější novozákonní příběhy, tak texty méně známé. Jan Sokol při těchto výkladech nevystupuje jako teolog nebo lingvista, ale jako obyčejný (byť poučený) čtenář. Biblické příběhy, které vykládá, mu jsou svědectvím o obyčejných lidech, do jejichž zápasů, slabostí i snů vstupuje Bůh. E-knihu si můžete zakoupit na portálech eReading , Palmknihy a E-knihy Kosmas

Číst více
258,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Žánr teologie
Počet stran 304
Datum vydání 28.04.2008
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,41 kg
Jazyk čeština
EAN 9788070219003
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Jan Sokol Jan Sokol

Jan Sokol


Prof. PhDr. Jan Sokol, CSc., Ph.D. (1936–2021) byl významný filozof, pedagog, spisovatel a překladatel. Angažoval se rovněž v politice – byl poslancem Federálního shromáždění, ministrem školství a v roce 2003 kandidoval na prezidentský úřad. Jan Sokol vystudoval matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a pracoval jako vědecký výzkumný pracovník ve Výzkumném ústavu matematických strojů. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77. V 90. letech přednášel na Pedagogické a Filosofické fakultě UK, od roku 2000 na Fakultě humanitních studií UK. V zimním semestru 2008/9 přednášel etiku a lidská práva na Harvardově univerzitě. Kromě rozsáhlého díla překladatelského je profesor Sokol autorem mnoha publikací o filozofii, náboženství a historii, např.  Člověk jako osoba; Etika, život, instituce; Moc, peníze a právo  aj. Publikoval také v časopisech a novinách a byl stálým přispěvatelem Wikipedie. Získal několik významných ocenění, mj. Zlatou medaili Univerzity Karlovy či Cenu VIZE 97; byl důstojníkem Řádu čestné legie Francouzské republiky.

Zobrazit profil autora
Petr Vaďura Petr Vaďura

Petr Vaďura


Petr Vaďura (* 1962 v Šumperku) vystudoval Filosofickou fakultu UK v Praze, 1986 nastoupil jako učitel na Základní školu do Hronova, z důvodů svědomí odmítl podepsat učitelský slib. Propuštěn, pracoval v dělnických profesích, 1987–1989 jako vychovatel v Jedličkově ústavu, 1989–1992 byl zaměstnancem Křesťanských sborů, od r. 1993 působil jako misijní pracovník. Od roku 2012 zaměstnán Evangelickou církví metodistickou. Žije v Tachově a spolupracuje s Českým rozhlasem a TWR. V nakladatelství Vyšehrad již vyšly jeho biblické rozhovory s Janem Hellerem Znamení odkazující k nebi a Na čem mi záleží, s Janem Sokolem Zůstat na zemi, s Jiřím Benešem Nevystižitelný Bůh, s Petrem Pokorným Má to smysl a s Pavlem Hoškem V dobrých rukou. V nakladatelství Kalich vyšla jeho kniha rozhovorů s Jiřím Benešem Pradějiny.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.