Literatura s názorem

Vzdálená Evropa


Josef Beránek, Anton Otte

Knižní rozhovor se zastáncem česko-německého smíření

Omluv již bylo slyšet hodně, ale stačí to ke smíření? Ptá se Anton Otte, který sám pochází ze sudetoněmecké rodiny a jeho otec byl po druhé světové válce lidovým soudem v Opavě odsouzen k trestu smrti. Pro Otteho je smíření dlouhodobý proces podobný hojení hluboké rány, na němž však závisí budoucnost nenásilného soužití Evropanů z různých zemí.

Farnost, škola, práce s mládeží a mezi vězni charakterizují první polovinu kariéry Antona Otteho. V Čechách a na Slovensku je ale tento rodák ze slezské Vidnavy (* 15. 8. 1939) znám spíš jako člověk, který roky usiluje o smíření mezi Čechy a Němci. V roce 1960 vycestoval do SRN a vystudoval teologii v Königsteinu im Taunus, Vídni a Bamberku. Po pádu železné opony byl v roce 1991 uvolněn pro pastorační úkoly v ČR a pro vedení kanceláře Ackermann-Gemeinde v Praze. Spolupráci mezi Čechy a Němci, německé menšině a vzájemnému porozumění se věnuje dodnes.

Za své celoživotní úsilí Anton Otte obdržel řadu ocenění, mj. byl vyznamenán Řádem TGM, Spolkovým křížem za zásluhy, Bavorským řádem za zásluhy a Medailí smíření Ackermann-Gemeinde. Nejvíce si však cení čestného občanství města Vidnavy.

Číst více
299,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 376
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 28.01.2019
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,58 kg
Jazyk čeština
EAN 9788074297618
Věk od 15
Edice Rozhovory
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Josef Beránek Josef Beránek

Josef Beránek


Josef Beránek je publicista a manažer. Vystudoval Univerzitu Karlovu a Robert Schuman Institut v Bruselu. Třináct let pracoval jako redaktor a posléze vedl sekci populárně odborných časopisů v nakladatelství Portál. Od roku 2006 pracuje převážně v manažerských pozicích. Mj. je autorem několika scénářů TV dokumentů a mnoha knižních rozhovorů (například s Václavem Malým, Janem Sokolem a mnoha dalšími osobnostmi).

Zobrazit profil autora
Anton Otte Anton Otte

Anton Otte


Anton Otte (* 1939) působil mnoho let jako školní kaplan a posléze jako kaplan vězeňský. V Čechách je ale znám spíš jako člověk, který roky usiluje o smíření mezi Čechy a Němci. Za své celoživotní úsilí obdržel řadu ocenění, mj. byl v roce 1996 v Česku vyznamenán Řádem TGM a o pět let později obdržel v Německu Kříž za zásluhy I. třídy. Nejvíce si ale cení čestného občanství Vidnavy.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.