Literatura s názorem

Československo v období socialismu 1945-1989


Jan Rychlík

Od poválečného období až do sametové revoluce

Nová kniha uznávaného historika přináší celkový pohled na dějiny Československa za socialismu. Jan Rychlík nezačíná své líčení „vítězným únorem“ 1948, ale už v roce 1945. Ukazuje, jak v poválečné situaci byly myšlenky socialismu přijímány většinou obyvatel, zároveň ale „třetí republika“ předznamenala perzekuce 50. let. V dalších kapitolách se věnuje stalinismu přelomu 40. a 50. let, období tání a tuhnutí po Stalinově a Gottwaldově smrti, „zlatým šedesátým“. Samostatná kapitola je věnována pokusu o reformu systému v roce 1968. V kapitolách o normalizaci a pádu komunistického režimu rozebírá příčiny stagnace režimu a jeho konce. Kniha, navazující na předchozí autorovy úspěšné práce, je komplexním přehledem politických, hospodářských i sociálních dějin období, jehož důsledky dodnes hluboce ovlivňují naši přítomnost.

Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 424
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 05.10.2020
Formát 165x240 mm
Hmotnost 0,937 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076013346
Věk od 15
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Jan Rychlík Jan Rychlík

Jan Rychlík


Profesor Jan Rychlík je český historik, odborník na moderní dějiny slovanských národů. Badatelsky se specializuje na moderní české a slovenské dějiny a na problematiku vývoje balkánských národů. Mezi akcentovaná témata jeho prací náleží formování národů, česko-slovenské potýkání se ve společném státě, otázka pozemkových reforem a některé problémy etnografie. V roce 2014 mu byl udělen čestný doktorát a zlatá medaile Univerzity svatého Klimenta Ochridského v Sofii.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.