Literatura s názorem

Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem


Vladimír Vavřínek

Nové, revidované vydání knihy u příležitosti 1160. výročí příchodu „soluňských bratří“ na Velkou Moravu

Známý český byzantolog se v této knize vrací k tématu, jímž se zabýval už před šedesáti lety, aby s využitím nových vědeckých poznatků znovu vyprávěl příběh cyrilometodějské misie. Zasvěceně líčí byzantské prostředí, z něhož oba soluňští bratři, Konstantin-Cyril a Metoděj, na Velkou Moravu přišli, vysvětluje motivy jejich vyslání i roli, kterou sehráli v utváření tamní společnosti. Autor dále ukazuje, jak osudy jejich misie souvisely nejen s bojem moravských vládců o nezávislost jejich státu na franské říši, ale i s velmocenským zápasem konstantinopolského patriarchátu a římské kurie o církevní jurisdikci nad územím někdejšího Illyrika, konkrétně nad nově christianizovaným Bulharskem. V neposlední řadě osvětluje původnost a jedinečnost kulturního díla Cyrila a Metoděje, zvláště vytvoření slovanského písemnictví a zavedení slovanského jazyka

do liturgie. Vyzdvihuje přitom význam skutečnosti, že Slované žijící tehdy na našem území se stali prvním evropským národem, do jehož jazyka bylo přeloženo Písmo svaté – Bible.

Číst více
499,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 416
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 22.05.2023
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,714 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076018105
Věk od 18
Edice Historica
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.