Literatura s názorem

Rudolf Slánský


Jan Chadima

Ucelená monografie výrazné postavy českých politických dějin

Generální tajemník Komunistické strany Československa, strůjce a zároveň jedna z nejproslulejších obětí represivního režimu KSČ. Politické osudy Rudolfa Slánského jsou nesmírně bohaté, kolem některých událostí však až dosud panovaly nejasnosti. Výjimečná publikace historika Jana Chadimy odhaluje bílá místa v životopisu komunistického politika a zároveň přináší důkladný vhled do fungování samotné KSČ, jak v meziválečném, tak i poválečném období. Kniha sleduje Slánského příklon k levicovému hnutí, účast na bolševizaci KSČ a vzestup v rámci stranické hierarchie, parlamentní činnost v době 1. republiky i působení za války, kdy se angažoval v partyzánském hnutí. V záběru knihy je Slánského podíl na únorovém puči a uchopení moci a následných represích, a pochopitelně vykonstruovaný proces s členy „spikleneckého centra“ se Slánským jako hlavní postavou, ale také rehabilitace.

Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 448
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 05.05.2022
Formát 160x230 mm
Hmotnost 0,905 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076016231
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

iliteratura.cz - Komunista, který byl popraven, protože… byl komunistou

...„Život Rudolfa Slánského zaujme macbethovskou tragikou smrti tyrana v atmosféře paranoie, kterou sám spoluvytvářel. Biografie čtenáře srozumitelně seznamuje nejenom se životem generálního tajemníka, ale i se základními mechanismy fungování KSČ od jejího založení až po vrcholnou fázi stalinismu padesátých let."...

Autor knihy

Jan Chadima Jan Chadima

Jan Chadima


Mgr. Jan Chadima, PhD. v rámci magisterského studia vystudoval historii a politologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Následně absolvoval doktorské studium na Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK, obor Moderní hospodářské a sociální dějiny. Ve své diplomové i disertační práci se zabýval osobností Rudolfa Slánského a publikoval na témata spojená s dějinami KSČ. Zabývá se problematikou KSČ jak za 1. republiky (např. vytvářením vazeb mezi Karlínskými kluky během jejich působení napříč republikou na různých stranických postech), tak během 2. světové války (např. o rozhlasovém vysílání ze Sovětského svazu) a též vývojem strany v poválečném období. Celkově se zaměřuje na stranické politické elity, ale nejen z čistě pozitivistického či biografického hlediska, ale též za využití interdisciplinárního přístupu, mimo jiné konceptů francouzského sociologa Pierra Bourdieuho, což dokládá i jeho monografie o Rudolfovi Slánském. Je pracovníkem ministerstva vnitra.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.