Literatura s názorem

Dalajlama a Havel

Česko-tibetské vztahy na pozadí výjimečného přátelství

Kateřina Jacques Bursíková, Kateřina Procházková, kolektiv autorů

Výpravná publikace mapující přátelský vztah dvou výrazných osobností

Kniha zachycuje nevšední přátelství Václava Havla a duchovního vůdce Tibetu čtrnáctého dalajlamy. To se zrodilo ve chvíli, kdy jeden z nich stanul v čele státu, jenž se právě vymanil z područí komunismu, zatímco druhý o takovou změnu stále usiluje. Václav Havel se svým rozhodnutím pozvat dalajlamu do Prahy hned v roce 1990 zapsal do historie vztahu obou národů i světové diplomacie. Atmosféru neformálních setkání tibetského vůdce a českého prezidenta, jež prolamovala diplomatická tabu a protokolární klišé, v knize oživují vzpomínky významných osobností kulturního a politického života z celého světa, originální textové materiály, rozhovory a unikátní fotografie. Předestírá tak pestrou mozaiku naší porevoluční společnosti a jejího vztahu k nadčasovým tématům, jež se dnes, k naší vlastní škodě, z veřejného diskurzu postupně vytrácejí.

Číst více
799,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Křest knihy Dalajlama a Havel

Křest knihy Dalajlama a Havel
Akce

Srdečně vás zveme na křest knihy Dalajlama a Havel, který se uskuteční ve středu 22. listopadu v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Bude se jednat o asi hodinové setkání v komorním prostoru kavárny knihkupectví v 1. patře. Setkáním nás provede novinář Karel Hvížďala, úryvky z knihy přečte herec Národního divadla Robert Mikluš a kmotrou knihy bude dlouholetá podporovatelka Tibetu a kamarádka Václava Havla herečka Eva Holubová.

Číst více

Detailní informace

Počet stran 336
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 20.11.2023
Formát 240x210 mm
Hmotnost 1,098 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076019010
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba brožovaná šitá s chlopněmi

Recenze

aktualne.cz - Za svou oblibu v Česku dalajlama vděčí Havlovi

„Stáli proti sobě málem jako soupeři při udílení Nobelovy ceny míru. Nevraživost, když vyhrál dalajlama, ale nepřišla. Místo ní mezi duchovním vůdcem tibetského lidu a Václavem Havlem vzniklo přátelství, které ovlivnilo i zdejší politiku. První návštěvu dalajlamy v Česku a její dopady popisuje nedávno vydaná kniha."

Autor knihy

Kateřina Jacques Bursíková Kateřina Jacques Bursíková

Kateřina Jacques Bursíková


Kateřina Bursíková Jacques je politoložka, držitelka Bolzanovy ceny Univerzity Karlovy, jejíž Filozofickou fakultu vystudovala. Dlouhodobě se věnuje ochraně lidských práv doma i ve světě. Pracuje v Odboru pro lidská práva na Úřadu vlády a působí ve spolku Češi Tibet podporují.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.