Literatura s názorem

Muž, který sázel stromy


Jean Giono

Nezapomenutelný příběh probouzející lásku k přírodě

Jean Giono se narodil roku 1895 v malém provensálském městě Manosque na jihovýchodě Francie, které až do své smrti roku 1970 prakticky neopustil. Přesto jeho dílo, které jíž od dvacátých let vzbuzovalo značnou pozornost, nedostalo nálepku „regionalismu“.

Hrdiny prvních Gionových knih jako by nebyli lidé, ale příroda: země, řeka, hory. Ve třicátých letech vytvořil řadu románů, v nichž zaznívá oslava venkovského člověka, žijícího zcela instinktivně v souladu s přírodními zákony. Jeho práce byly záhy překládány i u nás.

Za druhé světové války a po jejím skončení nastává v Gionově tvorbě zásadní obrat jak v tematice, tak ve stylu. Autor upírá svou pozornost k člověku a jeho osudům, zejména tzv. „cyklem Husara“, v němž nezapře inspiraci svým milovaným Stendhalem. Próza Muž, který sázel stromy z roku 1953 jako by byla návratem k původní Gionově fascinaci prostým člověkem a jeho dokonalým splynutím s přírodou. Obraz provensálského pastýře je oslavou neokázalé vytrvalé činnosti, která si nedělá nárok na odměnu, a přece se svým výsledkem blíží aktu Stvoření.

Číst více
199,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 56
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 29.04.2019
Formát 116x151 mm
Hmotnost 0,154 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Helena Konstantinová
Původní název L´homme qui plantait des arbres
Původní jazyk francouzština
Překladatel Zdeňka Stavinohová
EAN 9788076011106
Věk od 18
Edice Harmonie
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Jean Giono Jean Giono

Jean Giono


Jean Giono (1895 –1970) se narodil v malém provensálském městě Manosque na jihovýchodě Francie, které až do své smrti prakticky neopustil. Hrdiny prvních Gionových knih jako by nebyli lidé, ale příroda: země, řeka, hory. Vytvořil řadu románů, v nichž zaznívá oslava venkovského člověka, žijícího zcela instinktivně v souladu s přírodními zákony.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.