Literatura s názorem

Labuť a lovec


Jiří Březina

Mytologií prostoupený příběh z dob mezolitu od oceňovaného autora

Když Lovec narazí při lovu labutí na tu zvláštní bytost, pochopí hned, že pochází z jiného světa. Netuší však, jak blízko ten svět je a jaké změny s sebou přináší. Tam, kde se dnes leskne hladina Lipna a zvedají se šumavské kopce, se před tisíci lety rozprostíralo území mezolitických lovců. Jeden z posledních ostrůvků původního lidského způsobu života ale musel dříve nebo později čelit nově příchozí civilizaci zemědělců a pastevců. Na pozadí mýtu o labutí panně, který patří k nejstarším lidským vyprávěním, se rozvíjí první, ale rozhodně ne poslední opakování příběhu Evropy: s jeho migrací lidí a kultur, válkami, odchodem starého a příchodem nového, krví, násilím… i záblesky naděje.

Číst více
349,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 160
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 22.04.2024
Formát 116x164 mm
Hmotnost 0,191 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Sabina Chalupová
EAN 9788076019300
Věk od 18
Edice Tvář
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Recenze

kritiky.cz - Labuť a lovec-mytologií prostoupený příběh z dob mezolitu

„Máte rádi mystické příběhy? Milujete lipenskou přehradu? Jiří Březina je autorem knihy s názvem Labuť a lovec. Jedná se o smyšlený příběh o střetu kultur, o mezolitičtích lovcích, o naději, postavený na prastarém mýtu o labutí panně. Autor vycházel z odborné literatury, z míst, kde je poloostrov Hůrka u Horní Plné, kde se dochovalo řada nástrojů."

Autor knihy

Jiří Březina Jiří Březina

Jiří Březina


Českobudějovický rodák patří mezi nejvýraznější české detektivkáře. Už za svůj debut Na kopci získal v roce 2014 Cenu Jiřího Marka za nejlepší český detektivní román. Kniha vyšla po deseti letech v upravené reedici. Březina svůj úspěch zopakoval v roce 2020 se Vzplanutím z detektivní série s policistou Tomášem Volfem, která dále zahrnuje knihy Promlčení, Polednice, Mizení a Nalezení. Je také autorem příběhu pro děti Noční slunce a knihy Labuť a lovec, ve které spojuje svou lásku k pravěku, mýtům a přírodě. Porotci, recenzenti i čtenáři u Jiřího Březiny oceňují zejména originální zápletky, autentičnost vyprávění i obratnou hru se čtenářskými očekáváními, která často vyústí v nečekané zvraty. Jeho knihy byly přeloženy také do polštiny. Volný čas tráví nejradši v přírodě, kde chodí, běhá, táboří nebo jezdí na kole.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.