Literatura s názorem

Sběratel sněhu


Jan Štifter

Literární sonda do životů z periferie společnosti

Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele. Pokoj, v němž si ve 20. letech paní Pumprlová psala deník, i trosky starých budov, na něž si pamatují jen obyvatelé budějovického lágru, ožívají. Tři časové linie, tři generace a i osudy mnoha lidí, se kterými si pohrála historie, se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. S posledními přeživšími se však musí definitivně přihlásit o slovo.

Číst více
299,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Počet stran 304
Datum vydání 03.09.2018
Formát 116x164 mm
Hmotnost 0,32 kg
Jazyk čeština
EAN 9788074299841
Věk od 15
Edice Tvář
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Recenze

Tvar - Jan Štifter: Sběratel sněhu

„Štifter vědomě pracuje s kombinací zaumného, atraktivního děje a působivé evokace městského koloritu; v nejstarší části příběhu proto sází především na magii „jiných“ Budějovic, tedy časů, kdy se národovecky předpojatí Češi pošťuchovali s blahosklonnými Němci a nějaká ta ženská občas skočila do studny, nicméně život sám byl skoro harmonický a krásný.“

Autor knihy

Jan Štifter Jan Štifter

Jan Štifter


Jan Štifter (* 1984) absolvoval kulturní dějiny na Univerzitě Pardubice. Působil v redakcích MF DNES a Lidových novin, v týdeníku MF Sedmička pracoval jako šéfredaktor. V roce 2013 založil lifestylový magazín Barbar! Za román Sběratel sněhu získal řadu ocenění, včetně Ceny čtenářů České knihy, novelu Café Groll adaptovalo Jihočeské divadlo. V nakladatelství Vyšehrad vydal též knihu povídek Světlo z Pauliny a venkovskou románovou kroniku Paví hody. Vedle prózy se věnuje odborným textům především z oblasti nejjižnějších Čech. V Trhových Svinech organizuje literární festival Svinenské čtení. S rodinou žije v Českých Budějovicích, s manželkou Evou mají čtyři děti.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.