Literatura s názorem

Zprávy ze světa


Paulette Jilesová

Předloha stejnojmenného filmu s Tomem Hanksem v hlavní roli, který znají i čeští diváci

Kapitán Jefferson Kidd, kterého válka Severu proti Jihu připravila o živnost tiskaře, ve svých sedmdesáti objíždí v sedle městečka severního Texasu a předčítá místním za deseticent „zprávy ze světa“. Po jednom takovém vystoupení je mu do péče svěřena desetiletá Johana, kterou před čtyřmi lety unesli Kajovové. Nyní ji „bílým“ vrátili a někdo ji musí doprovodit k jejím příbuzným čtyři sta mil neklidným územím.

Kapitán si s dívkou, která nemluví anglicky a touží se vrátit ke své indiánské rodině, zpočátku neví rady. Strastiplná cesta na jih je zkouškou odvahy obou nedobrovolných poutníků, hlavně Kiddovy obětavosti a prozíravosti – snaží se udržet je oba při životě předčítáním z novin a neupoutat pozornost…

Strhující příběh, odehrávající se ve westernových kulisách poválečného Texasu, citlivě zachycuje charaktery obou hlavních hrdinů a jejich dilemata. Dotýká se rodinných vazeb, důvěry a odpovědnosti. Je vyprávěný střízlivě, ale s bohatou imaginací.

Číst více
369,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.