Literatura s názorem

Církev, tradice, reforma


Tomáš Petráček

Při výročí uzavření Druhého vatikánského koncilu se specialista na církevní, kulturní a sociální dějiny zamýšlí nad řadou otázek, včetně té základní, jaké je místo koncilu v dějinách církve a západní společnosti druhého milénia. Jak je to s otázkou změny, vývoje, kontinuity a diskontinuity v dějinách církve? Opravdu byl koncil „jenom“ pastorální, nikoliv doktrinální? Co znamenal program hermeneutiky kontinuity a reforma reformy přelomu první a druhé dekády třetího tisíciletí? Kdo, proč a jak připravil a uskutečnil koncil? Jak je to doopravdy s „problematickým“ učením koncilu, například náboženskou svobodou? A kde ve všech těch často velmi lidsky vedených zápasech a sporech hledat vanutí a řízení Ducha a je v možnostech historické vědy se o to pokusit? Jaká jsou měřítka a znamení „úspěšnosti“ církve či „zdravého vývoje“ a může i velká a stabilní církev odumřít a zaniknout? Diskuze o koncilu nabízí možnost dotknout se řady zásadních životních otázek existence církevního společenství a antropologicky univerzálních problémů náboženského života vůbec s přesahy do mnoha dalších disciplín a oborů.

Číst více
298,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné

Detailní informace

Žánr teologie
Počet stran 240
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 27.03.2017
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,444 kg
Jazyk čeština
EAN 9788074296437
Věk od 15
Edice Teologie
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Tomáš Petráček Tomáš Petráček

Tomáš Petráček


Prof. PhDr. Tomáš Petráček Ph.D. et Th.D. (* 1972 v Hořicích v Podkrkonoší) je katolický kněz, historik a teolog. Roku 2002 ukončil studium historie a etnologie na Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK Praha doktorskou prací Fenomén darovaných lidí v přemyslovských zemích 11. a 12. století (Praha 2003). Ve švýcarském Fribourgu získal licenciát z teologie (2005), doktorské studium dokončil na CMTF PU v Olomouci (2008). Kromě dlouhé řady studií z oblasti sociálních dějin raného středověku a moderních církevních dějin publikoval oceňované vědecké knihy Výklad Bible v době (anti-)modernistické krize. Život a dílo Vincenta Zapletala OP (2006) a Bible a moderní kritika. Česká a světová progresivní exegeze ve víru (anti-)modernistické krize (2011) či Církev, tradice, reforma. Odkaz Druhého vatikánského koncilu (2016) a Západ a jeho víra. 9,5 teze k dopadům Lutherovy reformy (2017). Kromě tříletého studia ve Fribourgu absolvoval delší zahraniční stáže ve Frankfurtu, Římě a na Yale University. Působí v Hradci Králové jako univerzitní kaplan, přednáší historii na KTF UK v Praze a na PdF UHK v Hradci Králové, kde je vedoucím katedry kulturních a náboženských studií. Je profesorem Karlovy univerzity v oboru moderní hospodářské a sociální dějiny. Je emeritní kanovník kapituly Všech svatých na Hradě pražském. Roku 2013 byl královéhradeckým biskupem msgr. Vokálem ustanoven postulátorem procesu blahořečení P. Josefa Toufara.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.