Literatura s názorem

Naděje v dějinách


Tomáš Petráček, Martin Bedřich

Historie jako zdroj porozumění naší současné situaci.

Kniha rozhovorů se známým historikem, teologem a katolickým knězem Tomášem Petráčkem propojuje řadu světů. Petráčkovy úvahy o dějinách a dějinnosti se proplétají s jeho reflexí současného křesťanství a katolické církve, stejně jako celé společnosti. Studium historie je pro něj v prvé řadě klíčem k porozumění tomu, jak jsme se dostali do situace, v níž jsme, zároveň je mu ale zdrojem inspirace a naděje, že lidské úsilí otevřené spolupráci s Boží milostí může proměňovat svět. Čtenář má v rozhovoru příležitost seznámit se s kořeny Petráčkových duchovních i společenských postojů, setkat se s osobnostmi, které ho formovaly, či nahlédnout do procesu svatořečení kněze Josefa Toufara.

Číst více
269,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 192
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 24.08.2020
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,354 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076013094
Věk od 15
Edice Rozhovory
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

Deník N - Církev za covidu prožila trauma

„Tomáši Petráčkovi vyšla loni kniha rozhovorů s Martinem Bedřichem nazvaná Naděje v dějinách. V té se pojí jeho osobní příběh s profesní drahou církevního historika a katolického kněze."

Katolický týden - Vítěz ankety KT Dobrá kniha

„Vítězem letošního ročníku literární ankety KT Dobrá kniha se stal knižní rozhovor Martina Bedřicha s historikem P. Tomášem Petráčkem s názvem Naděje v dějinách z nakladatelství Vyšehrad. Pro knihu hlasovalo 23 osobností."

iliteratura.cz - Naděje v dějinách

„O nutnosti experimentování v církvi, vlastní smrtelné nemoci a pronásledování církevní vrchností nebo roli sdílených příběhů při vytváření společenství rozmlouvá historik a katolický kněz Tomáš Petráček."

Respekt - CÍRKEV JAKO THINK TANK

„Česká katolická církev dnes promlouvá značně odlišnými hlasy. Někteří představitelé lamentují nad „zkaženým“ světem, a pak jsou tu křesťané jako Tomáš Petráček, kteří naopak tvrdí, že západní společnost je v řadě ohledů mnohem křesťanštější než ve středověku nebo začátcích novověku."

Christnet - Naděje v dějinách

„Dlouho očekávaný a neméně dlouho avizovaný knižní rozhovor s historikem, katolický knězem a pedagogem Tomášem Petráčkem je na světě."

Radio Proglas - Naděje v dějinách

„Knihu rozhovorů Martina Bedřicha s knězem, církevním historikem, vysokoškolským pedagogem, ale také postulátorem blahořečení P. Josefa Toufara Tomášem Petráčkem"

Autor knihy

Tomáš Petráček Tomáš Petráček

Tomáš Petráček


Prof. PhDr. Tomáš Petráček Ph.D. et Th.D. (* 1972 v Hořicích v Podkrkonoší) je katolický kněz, historik a teolog. Roku 2002 ukončil studium historie a etnologie na Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK Praha doktorskou prací Fenomén darovaných lidí v přemyslovských zemích 11. a 12. století (Praha 2003). Ve švýcarském Fribourgu získal licenciát z teologie (2005), doktorské studium dokončil na CMTF PU v Olomouci (2008). Kromě dlouhé řady studií z oblasti sociálních dějin raného středověku a moderních církevních dějin publikoval oceňované vědecké knihy Výklad Bible v době (anti-)modernistické krize. Život a dílo Vincenta Zapletala OP (2006) a Bible a moderní kritika. Česká a světová progresivní exegeze ve víru (anti-)modernistické krize (2011) či Církev, tradice, reforma. Odkaz Druhého vatikánského koncilu (2016) a Západ a jeho víra. 9,5 teze k dopadům Lutherovy reformy (2017). Kromě tříletého studia ve Fribourgu absolvoval delší zahraniční stáže ve Frankfurtu, Římě a na Yale University. Působí v Hradci Králové jako univerzitní kaplan, přednáší historii na KTF UK v Praze a na PdF UHK v Hradci Králové, kde je vedoucím katedry kulturních a náboženských studií. Je profesorem Karlovy univerzity v oboru moderní hospodářské a sociální dějiny. Je emeritní kanovník kapituly Všech svatých na Hradě pražském. Roku 2013 byl královéhradeckým biskupem msgr. Vokálem ustanoven postulátorem procesu blahořečení P. Josefa Toufara.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.