Literatura s názorem

Svatá hlava


Hana Lehečková

Než spasíš svět, zachraň sám sebe

Žije jen s mámou a babičkou, nemá ani práci, ani tátu, zato se mu zdají sny o smyslu života a moc dobře ví, kdo přijde do pekla a kdo bude spasen. Vždy rád brázdil okresní silnice na kole a házel kachnám slimáky do rybníka na návsi, nyní se ovšem protagonista pouští do nové etapy svého života: začíná si hledat ženu a přátele. Poznává město ležící poblíž jeho rodné vesnice i ruch života spojený s místním kulturním domem. Reflektuje svět kolem sebe prostřednictvím svého zápisníku, ale často se nechá unést svou představivostí. Ne všechny změny ve svém životě však může sám řídit a ovlivňovat, a to spustí řetězec událostí a bludů, který již nelze zastavit.

Číst více
249,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 224
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 15.04.2019
Formát 116x164 mm
Hmotnost 0,273 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Ondřej Dolejší
EAN 9788076011014
Věk od 15
Edice Tvář
Typ Kniha
Vazba vázaná s laminovaným potahem

Recenze

idnes.cz - Cena Jiřího Ortena pro Hanku Lehečkovou

„Cenu Jiřího Ortena pro talentované literáty do 30 let si tentokrát odnáší literární redaktorka, spisovatelka a dramatička Hana Lehečková za svou knihu Svatá hlava, kterou vydalo nakladatelství Vyšehrad. Vypráví v ní o vyrůstání v sociálně slabší rodině a nemožnosti vymanit se z jejích spárů, pokud k tomu člověk nemá předpoklady."

iliteratura.cz - Lehečková Hana: Svatá hlava

„Nejsilnější je novela v momentech, kdy je vyprávění zastřené a nechává čtenáři mnoho prostoru pro jeho vlastní dopovězení nedořečeného. Pravá podoba některých událostí se vyjeví až o mnoho stránek později, některé epizodky zůstávají zlověstně zatemněné, a dokonce vyžadují od čtenáře značnou pozornost, aby tuto zlověstnost vůbec zaznamenal.“

Autor knihy

Hana Lehečková Hana Lehečková

Hana Lehečková


Hana D. Lehečková (*1990) pochází z jižních Čech a vystudovala obor Teorie a kritika na pražské DAMU. Autorsky debutovala v roce 2012, kdy vyhrála dramatickou soutěž Švandova divadla, které posléze uvedlo její hru V(ý)chod. Kromě divadelní tvorby se věnuje převážně práci pro rozhlas (Johana a továrna na sny, Eliáš Říha zachraňuje svět ad.). Její seriál Vesmírné putování komety Julie uvedl Český rozhlas jako historicky prvního živě čteného Hajaju. Knižně debutovala v roce 2018 s titulem Co se děje v Podpostelí. Za svoji psychotickou novelu Svatá hlava obdržela v roce 2020 Cenu Jiřího Ortena. Pracuje jako literární redaktorka.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.