Literatura s názorem

Josef Mysliveček

Život a dílo

Daniel Freeman

Obsáhlá monografie o životě a díle jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů

Josef Mysliveček (1737–1781), syn pražského mlynáře, se díky svému nadání stal jedním z nejvyhledávanějších skladatelů vážné opery v druhé polovině osmnáctého století. Dosáhl oslnivých úspěchů v italských operních domech včetně prestižního neapolského divadla San Carlo, jeho opery se uváděly u příležitosti královských oslav a spolupracoval s mnoha proslulými pěvci své doby, jako byli Caterina Gabrielli, Anton Raaff a Luigi Marchesi.

Tato kniha z pera amerického muzikologa Daniela E. Freemana představuje dosud jedinou moderní vědeckou monografii věnovanou Myslivečkovu životu a dílu. První část rekonstruuje na základě dochovaných dokumentů Myslivečkův život a zkoumá pozdější vnímání jeho osudu a tvorby. Druhá část přináší podrobné rozbory jeho oper, oratorií a instrumentální hudby včetně hudebních ukázek. Zahrnuje rovněž zcela nové objevy, týkající se mimo jiné Myslivečkových kontaktů s Antoniem Salierim. Zvláštní kapitola je pak věnována Myslivečkově vztahu s W. A. Mozartem, jejich blízkému přátelství, které trvalo několik let, a Myslivečkovu vlivu na Mozartovu vlastní hudbu, včetně jeho první velké italské opery Mitridate, re di Ponto. Kniha také objasňuje původ Mozartovy slavné skladby „Ridente la calma“, která je úpravou jedné z Myslivečkových operních árií. Součástí knihy je obsáhlý poznámkový aparát a katalogy Myslivečkových vokálních a instrumentálních děl s informacemi o vydání a nahrávkách.

Číst více
699,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Fotografie ze křtu knihy Josef Mysliveček

Fotografie ze křtu knihy Josef Mysliveček
Akce

Co vlastně víme o skladateli Josefu Myslivečkovi a v čem spočívá přínos jeho hudby? Na tyto otázky hledá odpovědi obsáhlá monografie Daniela Freemana, kterou jsme pokřtili za účasti autora; dirigenta barokního souboru Collegium 1704 Václava Lukse a představitele filmového „Il Boema“ Vojtěcha Dyka.

Číst více

Pozvánka na přednášku Daniela Freemana

Pozvánka na přednášku Daniela Freemana
Akce

Srdečně zveme na přednášku našeho autora Daniela Freemana na téma "Mozart and Mysliveček: A Special Relationship", která proběhne na Filozofické fakultě UK v pondělí 17. října od 17:30 ve velké aule. Daniel Freeman v rámci této návštěvy obdrží fakultní ocenění za své zásluhy o propagaci české hudební kultury 18. století v anglofonním prostředí.

Číst více

Detailní informace

Žánr hudba
Počet stran 560
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 17.10.2022
Formát 160x230 mm
Hmotnost 1,096 kg
Jazyk čeština
Původní název Josef Mysliveček
Původní jazyk angličtina
EAN 9788076017160
Věk od 18
Edice Osobnosti
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

Echo Prime - Josef Mysliveček americkýma očima

...„Aktuální vydání přináší nejpodrobnější zpracování skladatelova života a díla a předjímá i připravované revidované vydání v angličtině."...

Reflex - Nejhezčí hudbu napsal v bolestech

„Josef Mysliveček byl skrytý klenot. Hudební svět to začíná chápat."

lidovky.cz - Josef Mysliveček

„S americkým muzikologem Danielem Freemanem o tom, proč byl Myslivečkův vztah s Mozartem v minulosti přehlížen a jak popularizovat dosud zapadlou hudbu českého rodáka."

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.