Literatura s názorem

Houellebecq jako esejista. Výbor z textů nejznámějšího francouzského spisovatele.

„Vypěstujte v sobě hluboké rozhořčení ze života,“ vyzývá Michel Houellebecq v eseji připomínajícím spíše gnostickou parodii příruček osobního rozvoje. Svérázný francouzský spisovatel si i tento žánr vykládá po svém, jak je vidět ve výboru reprezentujícím autorovu tvorbu napříč lety, který sestavil překladatel Alan Beguivin. V těchto krátkých vypointovaných textech čtenáře jeden z nejoriginálnějších hlasů dneška zavede na plátna němého filmu i před průčelí současné architektury, konzervativně okomentuje průběh globalizace i liberalismus, a hlavně osvětlí, proč vždy mířit k pravdě.

Součástí tohoto výboru je i novela Lanzarote či rozhovory s Michelem Houellebecqem.

Číst více
299,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 208
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 12.10.2020
Formát 120x190 mm
Hmotnost 0,234 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Sabina Chalupová
Původní název Choix de textes
Původní jazyk francouzština
Překladatel Alan Beguivin
EAN 9788076013452
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená s chlopněmi

Recenze

Týdeník Rozhlas - Houellebecq jako pronikavý glosátor

„Provokativní díla čtyřiašedesátiletého autora zprostředkovává českým čtenářům překladatel Alan Beguivin."

h7o.cz - Je načase vydat se jinudy

„V hlavě cynického romantika. Recenze esejů francouzského spisovatele Michela Houellebecqa."

h7o.cz - Přežít

„„Básník je posvátný parazit,“ píše francouzský prozaik Michel Houellebecq ve své eseji o psaní poezie. Jeho esejistické dílo vychází česky v nakladatelství Vyšehrad."

aktualne.cz - Vyšly Houellebecqovy eseje

„Exhibicionista, dekadent, islamofob, „obyčejný prasák“, misogyn, frustrovaný stárnoucí bílý muž či obhájce konzervativních hodnot, které už hodnotami dávno nejsou. Čtyřiašedesátiletý Michel Houellebecq, toto zlobivé dítě současné francouzské i evropské literatury už dostal nepočítaně jmen."

Autor knihy

Michel Houellebecq Michel Houellebecq

Michel Houellebecq


Jeden z  nejvýznamnějších současných spisovatelů, jehož knihy vzbuzují vášně po celém světě. Začal jako básník, publicista a fotograf a vystupoval i na koncertech jako rockový hudebník. Autorovou románovou prvotinou je Rozšíření bitevního pole z roku 1994. Kritika ji nejprve odsoudila pro „zvrhlé a pornografické pasáže“, ale čtenáři brzy vykoupili původní náklad i reedice. Kultovní román, přeložený do více než dvaceti jazyků, byl v roce 1999 zfilmován a roku 2004 vyšel i česky v překladu Alana Beguivina. Elementární částice byly ještě skandálnější než první próza, přesto (anebo proto) za ně dostal Goncourtovu cenu. Román psaný nebývale posměšným tónem, doplněný sociologicko-analytickou studií soudobé Francie a popisy erotických scén různě namíchaných párů i „nepárů“, vzbudil protichůdné ohlasy. Roku 2001 vyšel Houellebecqův román Platforma, v němž autor kriticky mapuje současný stav západní společnosti. V roce 2007 vyšla česky próza nazvaná Možnost ostrova, roku 2011 kniha Mapa a území, 2015 román Podvolení a 2019 román Serotonin. V  roce 2020 vychází Eseje, výbor kratších prozaických útvarů, které mapují Houellebecqovu tvorbu napříč několika dekádami.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.