Literatura s názorem

Náhradka

Každé dítě by mělo vyrůstat doma

Barbora Postránecká, Jana Plavec

Skutečné příběhy dětí, které nemohly vyrůstat se svými biologickými rodiči

Novinářka Barbora Postránecká a fotografka Jana Plavec zachycují příběhy těch, kterým osud nadělil těžký začátek života. Jaké to je být pěstoun? Co všechno to obnáší? Jaký je rozdíl mezi pěstounstvím a adopcí? Proč potřebuje dítě znát svoji biologickou rodinu? Jak se vyrovnat s tím, když přijdete o mámu a tátu? Jaké to je, vyrůstat v dětském domově? Jaké to je, najít nový domov? A jaký rodič musím být, abych to celé zvládl? Kniha není ale jen pro ty, kteří o náhradním rodičovství uvažují. Je i pro všechny ty, kteří rádi čtou skutečné příběhy, které mnohdy nemají daleko k románovým zápletkám. A vlastně může být pro každého, kdo chce nahlédnout, jaké křehké může dětství být a jak moc záleží na tom, abyste v něm měli někoho blízkého. 

Kniha se věnuje stále živé problematice, která zajímá nejen ty, kdo o náhradním rodičovství (adopci či pěstounské péči) uvažují, ale i ty, kteří mají podobný osud a hledají pomoc. Autorka, známá novinářka, vypráví příběhy náhradních rodičů a dětí z dětských domovů a vede rovněž rozhovory s odborníky. To vše doplňují působivé fotografie Jany Plavec.

Číst více
399,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Pozvánka na křest knihy Náhradka

Pozvánka na křest knihy Náhradka
Akce

Přijměte pozvání na křest knihy Barbory Postránecké a Jany Plavec Náhradka, který se uskuteční v pondělí 16. října 2023 v 18 hodin na Malostranské besedě, Malostranské nám. 21, Praha 1

Číst více

Detailní informace

Počet stran 264
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 02.10.2023
Formát 165x220 mm
Hmotnost 0,615 kg
Jazyk čeština
Ilustrátor Jana Plavec
EAN 9788076018532
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba brožovaná šitá s chlopněmi

Recenze

Radio Wave - Ztráta rodiče je v dětství to nejhorší, co můžete zažít, říká autorka knihy Náhradka

„„Před třemi lety jsem psala text o kojeneckých ústavech, konkrétně o tom, že jsme jedna z posledních zemí v Evropě, která ještě tyhle ústavy má. A při tom psaní jsem zjistila, že těm dětem, které do kojeneckých ústavů dáváme, strašně ubližujeme,“ vzpomíná novinářka Barbora Postránecká na to, jak vznikl námět její knihy Náhradka."

Deník N - Počet dětí v ústavech klesá, šťastné konce ale mají jen některé příběhy

„Příběhy dětí, které v Česku prošly ústavní péčí, jsou většinou bolestné. Díky náhradní rodinné péči může mít řada z nich šťastný konec. Pěstounů ale stále Česko nemá tolik, kolik by bylo potřeba. Toto téma ohledává ze všemožných stran nová kniha Náhradka."

Metro.cz - Bára Postránecká pomohla prosadit zrušení kojeňáků, nyní vydává knihu

„„Vzali si z ústavu dítě, které se bálo chodit bosé v trávě – protože to nikdy nezkusilo. Brali si děti, které neplakaly – protože v kojeneckém ústavu zjistily, že je to k ničemu, a i když pláčou, nikdo k nim nepřijde... To jsou některé momenty, které se v příbězích náhradních rodičů opakují,“ vypráví novinářka Bára Postránecká."

Autor knihy

Barbora Postránecká Barbora Postránecká

Barbora Postránecká


Barbora Postránecká je novinářka, vystudovala Fakultu humanitních studií UK v Praze. V následujících deseti letech prošla MF DNES, iDNES.cz a Lidovými novinami, věnovala se především školství. Nyní je se dvěma malými dětmi novinářkou na volné noze. Píše pro magazín Reportér, časopis Heroine či Glanc. Sleduje sociální a lidskoprávní problematiku a zajímají ji osudy lidí, kteří neměli v životě takové štěstí jako většina z nás. Založila iniciativu Vyrůstat doma.

Zobrazit profil autora
Jana Plavec Jana Plavec

Jana Plavec


Jana Plavec vystudovala Fotoacademii v Amsterdamu se zaměřením na dokumentární fotografii, absolvovala ji s projektem o sídlišti Chanov. Věnuje se tématu minorit, lidí žijících na okraji společnosti nebo jinak znevýhodněných jedinců a skupin. Zajímá ji vztah mezi člověkem a jeho prostředím, ať už přirozeným, či vynuceným. Dokumentovala například uprchlickou krizi v Evropě, vyloučené lokality u nás i v cizině nebo život žen bez domova. V poslední době v její práci rezonuje konflikt na Ukrajině. Spolupracuje s českými i zahraničními médii a má za sebou několik fotografických výstav.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.