Literatura s názorem

Nedělňátko aneb s Cimrmanem v zádech


Miloň Čepelka, Aleš Palán

i Připravujeme

Kdo by neznal „jeho“ mamku z Aktu, prince Jasoně či hraběte Zeppellina?

Jako by mu nestačil smích, který s kolegy z Divadla Járy Cimrmana vyvolává u několika generací diváků. Jeho role hraběte von Zeppelin, princů Jasoně a Drsoně či praktikanta Hlaváčka, nemluvě o četných ženských postavách, jsou bez nadsázky kultovní. Miloň Čepelka (* 1936) přitom není jen hercem výrazných komických rolí. Je též spoluzakladatelem Divadla Járy Cimrmana a zároveň vůbec jediným člověkem, jenž hrál i v „konkurenčním“ Salonu Cimrman, který provozoval objevitel pojizerského génia Jiří Šebánek. Čepelka ovšem není jen tím, kdo rozdává smích, jeho záběr je mnohem širší. Je autorem několika sbírek povídek a románů s veskrze hororovou tematikou, a také několika epických básní o smrti. Uvádí dechovku a píše pro ni texty, zatímco v šedesátých letech psal texty pro hvězdy pop music, třeba pro Martu Kubišovou. Kniha rozhovorů známého publicisty Aleše Palána s Miloněm Čepelkou není jen pohledem do zákulisí oblíbeného českého divadla, je pohledem za kulisy samotného Miloně Čepelky. Někdy je to docela horor, jindy velká legrace.

Číst více
349,00 Kč Doporučená cena
Nedostupné
Podobné

Detailní informace

Počet stran 256
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 22.07.2024
Formát 130x200 mm
Jazyk čeština
EAN 9788076019751
Věk od 18
Edice Rozhovory
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Miloň Čepelka Miloň Čepelka

Miloň Čepelka


Miloň Čepelka, původním povoláním učitel českého jazyka a literatury, je spisovatel, textař, herec, scenárista a moderátor. Po studiích na gymnáziu v Dobrušce a na Vysoké škole pedagogické v Praze působil tři roky na základní škole v Novém Kníně. V roce 1961 nastoupil do armádní redakce Československého rozhlasu. Právě zde připravovali Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák slavný rozhlasový pořad z nealkoholické Vinárny U pavouka. V roce 1967 Miloň Čepelka spoluzaložil Divadlo Járy Cimrmana, v němž působí jako herec dodnes (kdo by neznal jeho mamku z Aktu, dvojroli princů Jasoně a Drsoně z pohádky Dlouhý, Široký a Krátkozraký, hraběte Zeppelina z Hospody Na Mýtince, učitele z Blaníku či babičku Boženy Němcové z Českého nebe). Miloň Čepelka je v pravdě mužem pera: je autorem řady televizních a rozhlasových her, pohádek, písňových textu, zábavných a literárních pořadů, povídek (např. Svědectví inspektora Toufara, 2011, A jestli neumřel…, 2013), novel (Monology k živým a mrtvým, 2016, Pokrývač, 2021) a několika básnických sbírek (Pět nocí k úplňku, 1990, Kopa sonetů: První, druhý, třetí, čtvrtý mandel sonetů, 2022, Deník haiku 1 až 4, 2009–2021, a další). V rozhlase moderuje Knižní hitparádu Na Country radiu a mnoho dalších pořadů.

Zobrazit profil autora
Aleš Palán Aleš Palán

Aleš Palán


Aleš Palán, spisovatel, publicista, autor tří desítek knižních rozhovorů (např. s bratry Reynkovými, Marií Svatošovou, šumavskými samotáři či skrytými malíři). Jeho dílo Raději zešílet v divočině bylo vyhlášeno Knihou roku LN, rozhovory s M. Nevrlým Náčelník byly v této anketě druhé. Za průvodce Brnox (s Kateřinou Šedou) a rozhovory se samotáři Jako v nebi, jenže jinak získal ocenění Magnesia Litera; za román Ratajský les a rozhovory Být dlužen za duši byl na toto ocenění nominován.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.