Literatura s názorem

Sedlák pod Milešovkou

Pestrá krajina proti změně klimatu

Daniel Pitek, Petr Havel

Nadčasový rozhovor o udržitelném hospodaření s nejznámějším českým zemědělcem

Mezi nejznámější české soukromé zemědělce patří „sedlák pod Milešovkou“ Daniel Pitek. Zemědělec, lesník, politik a aktivní, angažovaný občan neúnavně přitahuje pozornost veřejnosti k otázkám trvale udržitelného hospodaření, stavu českých lesů, zadržování vody v krajině a dalším, stále palčivěji vnímaným problémům. V rozhovoru s novinářem Petrem Havlem se věnuje změnám na našem venkově po roce 1989 a pojetí zemědělského hospodaření v polistopadovém období. Jak se v ČR žije a podniká soukromým zemědělcům a jak zlepšit jejich podmínky? Jak chránit kvalitu půdy a zdroje vody a jak reagovat na projevy klimatické změny? Jak nakládat s biomasou a co si pod tímto pojmem vůbec představit? Na tyto a další velice aktuální otázky přináší kniha odpovědi založené a vyzkoušené vlastní zkušeností. Další pomocí pro čtenáře jsou vysvětlení některých běžných, a přece nedostatečně dobře chápaných pojmů z oblasti zemědělství, lesnictví i ochrany přírody.

Číst více
369,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Fotografie z prezentace knižního rozhovoru Sedlák pod Milešovkou

Fotografie z prezentace knižního rozhovoru Sedlák pod Milešovkou
Akce

Na letošním pátém ročníku, který se opět konal v aule České zemědělské univerzity v pražském Suchdole, převzalo ocenění pět výjimečných soukromých hospodářství. A součástí programu se vedle zajímavých přednášek, prezentací a živých diskusí stal i křest čerstvé knižní novinky Sedlák pod Milešovskou Daniela Pitka a Petra Havla. Autoři a kmotři knihy ji pokřtili symbolicky vodou, protože čistá voda je to nejcennější, co máme.

Číst více

Detailní informace

Počet stran 216
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 23.01.2023
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,38 kg
Jazyk čeština
EAN 9788076017436
Věk od 18
Edice Rozhovory
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Daniel Pitek Daniel Pitek

Daniel Pitek


Daniel Pitek (* 1966) je soukromý zemědělec, lesník, aktivista a ochránce přírody. Žije v Černčicích na Teplicku, hospodaří v Českém středohoří. V krajině kolem Milešovky vytvořil desítky tůní a vodních ploch. Angažoval se také pro ochranu kulturních památek, proti prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Severních Čechách nebo proti výstavbě kamionového centra v Krušných horách. Působí v Asociaci soukromého zemědělství, byl členem předsednictva Strany zelených. Je nositelem Ceny Josefa Vavrouška za výjimečný počin ve prospěch udržitelného způsobu života a životního prostředí za rok 2015.

Zobrazit profil autora
Petr Havel Petr Havel

Petr Havel


Petr Havel (* 1956) je český novinář a analytik. Zabývá se problematikou zemědělství, potravinářství a životního prostředí, je šéfredaktorem portálu nase-voda.cz. byl šéfredaktorem rádia Echo a zástupcem šéfredaktora ČTK, byl šéfredaktorem týdeníku Agrární noviny. Je členem a bývalým předsedou Klubu zemědělských novinářů a publicistů ČR. V roce 2010 získal Cenu Antonína Švehly za obhajobu demokracie a selského stavu.

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.