Literatura s názorem

Aktéři humanismu a rané renesance

Cesty evropského myšlení 2

Pavel Floss

Rozsáhlá monografie o raně renesanční filosofii a díle Mikuláše Kusánského

Sedmnáct let po vydání knihy Architekti křesťanského středověkého vědění vydává olomoucký profesor Pavel Floss druhou část vícesvazkové řady „Cesty evropského myšlení“. Kniha věnovaná humanismu a ranému období renesance se nejprve zaměřuje na teoretické vymezení epochy a její návaznosti na předchozí tradici. Zabývá se dílem Dantovým, politickou filosofií Marsilia z Padovy, myšlenkami Franceska Petrarky, Coluccia Salutatiho a Leonarda Bruniho, především se ale v mohutném záběru věnuje největší postavě raně renesanční filosofie Mikuláši Kusánskému. Podrobná analýza jednotlivých jeho děl představuje zatím nejrozsáhlejší příspěvek o tomto mysliteli, jaký je v češtině k dispozici.

Prof. PhDr. Pavel Floss (* 1940) se věnuje především dějinám filosofie (středověku, renesanci, ranému novověku), vztahu filosofie a umění (zvl. výtvarného) v evropských dějinách, filosofické etice a filosofii 2. pol. 20. století (zejména vztahu postmoderny k evropské metafyzické tradici a filosofické antropologii). Badatelsky pracoval zvláště na díle Mikuláše Kusánského a J. A. Komenského. Z jeho publikací ve Vyšehradu jmenujme alespoň Mikuláš Kusánský: O vrcholu zření (2003), či Architekti křesťanského středověkého vědění (2004).

Číst více
699,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 568
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 24.05.2021
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,714 kg
Jazyk čeština
EAN 9788074293498
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Autor knihy

Pavel Floss Pavel Floss

Pavel Floss


Prof. PhDr. Pavel Floss (* 1940) se věnuje především dějinám filosofie (středověk, renesance, raný novověk), vztahu filosofie a umění (zvláště výtvarného) v evropských dějinách, filosofické etice a filosofii 2. pol. 20. století (zejména vztahu postmoderny k evropské metafyzické tradici a filosofické antropologii). Badatelsky pracoval zejména na díle Mikuláše Kusánského a J. A. Komenského. Z jeho publikací jmenujme alespoň Mikuláš Kusánský: O vrcholu zření (2003), či Architekti křesťanského středověkého vědění (2004).

Zobrazit profil autora

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.