Literatura s názorem

Osm květnových dnů

Poslední týden Třetí říše

Ullrich Volker

Minulost, která ještě neskončila, a budoucnost, jež zatím nezačala.

Začíná poslední týden třetí říše. Hitler je po smrti, ale válka ještě neskončila. Všechno jako by se zastavilo, a přece je všechno v překotném pohybu. Volker Ullrich líčí tento „čas bezčasí“ den po dni a zavádí čtenáře do hroutícího se světa plného dramat a naděje, násilí a strachu.

Zatímco se Dönitzova vláda uchyluje do Flensburgu, spojenecké síly nezadržitelně postupují. Berlín kapituluje, stejně tak armáda v Itálii. Dochází k epidemii sebevražd a hromadným znásilněním. Poslední pochody smrti, divoké odsuny, hroutící se moc nacistických pohlavárů, osvobozené koncentrační tábory – to vše patří k oné mezeře mezi minulostí a budoucností. Mozaika „Osmi květnových dnů“, kterou z jednotlivých kamínků sestavil novinář a Hitlerův životopisec Volker Ullrich, představuje napínavější četbu než leckterý thriller.

Číst více
449,00 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 288
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 03.06.2021
Formát 145x205 mm
Hmotnost 0,535 kg
Jazyk čeština
Původní název Acht Tage im Mai
Původní jazyk němčina
Překladatel Tereza Jůzová
EAN 9788076014596
Věk od 14
Typ Kniha
Vazba vázaná s pap. potahem s lam. přebalem

Recenze

iliteratura.cz - Od samolibosti a ignorance k sebereflexi

„Historik, novinář a Hitlerův životopisec Volker Ullrich ve své knize Osm květnových dnů: Poslední týden třetí říše skládá z mnoha odlišných perspektiv plastický obraz dramatického přelomového období mezi apokalyptickým zánikem „třetí říše“ a začátky okupační vlády. Neboli, jak napsal spisovatel Erich Kästner, píše o této mezeře mezi „minulostí, která už skončila, a budoucností, která ještě nezača...

Vyšehrad newsletter

Zajímá Vás, jaké novinky právě vychází a co se děje v knižním světě? Přihlášením k odběru našich e-mailových novinek souhlasíte se zpracováním osobních údajů.